Zorg voor veel afwisseling in het speelgoed: kartonnen doosjes, wc-rolletjes, ongeverfde houten speeltjes of nestmateriaal om mee te bouwen en te versnipperen houden de hamster bezig. Ook kun je stukjes droogvoer verstoppen zodat de hamster dit zelf kan zoeken.
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Hamster hebben een vaste hoek om hun behoefte te doen. Plaats op die plek het toilet en doe beetje vuile en schoon zaagsel in het toilet de vertrouwde geur lokt hamster naar het toilet om zijn behoefte te doen.
Voorkom dat je hamster zich verveelt in de nacht. Dit kan je doen door je hamster te voorzien van speelgoed. Denk hierbij aan een hamster huisje, loopwiel, tunnel, knaagspeelgoed of een hamsterbal voor buiten zijn kooi. Door speelgoed te plaatsen kan je hamster zijn energie kwijt.
Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken. Daarom moeten resten na een half uur uit de kooi worden verwijderd. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Appels zitten bomvol vezels en suikers wat kan leiden tot diarree als je er teveel van geeft. Geef daarom bijvoorbeeld een stukje zo groot als het neusje van jouw hamster om te kijken hoe jouw hamster er op reageert.
Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie. Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Een looprad is welkom bij de meeste hamsters, want op die manier kunnen ze lekker blijven bewegen. Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen.
Schoonmaken. Zorg ervoor dat de kooi goed sluit, maar niet volledig afgesloten is, zodat die voldoende geventileerd wordt. Verder moet de kooi makkelijk te reinigen zijn, want die is wekelijks aan een verversbeurt toe. Check tegelijk geregeld of de hamster niet kan ontsnappen, want dat doen ze graag!
Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen. Wanneer je de bodembedekking verwijderd kun je het verblijf van de hamster goed schoonmaken voor je deze weer opnieuw gaat vullen.
Niet nat maken
Knaagdieren kunnen zeer slecht tegen vocht en kunnen hierdoor ziek worden. Ook vinden ze het niet fijn en zorgt het voor stress bij de dieren.
En waarom verzamelen we vooral wc-papier? De Groningse massapsycholoog Hans van de Sande legt uit dat mensen graag voorraden aanleggen. ,,Als we merken dat wc-papier de winkels uitvliegt, zijn we bang achter het net te vissen.Dus ontstaat er een hype en koopt iedereen toiletpapier.''
Het is belangrijk dat een hamster iets te knagen heeft, zodat hij zijn tanden kan laten slijten. Wilgentakken zijn hiervoor erg geschikt. Ook zijn er in de dierenwinkel verschillende speeltjes van wilgentakken te koop. Eventueel kan je af en toe noten geven om aan te knagen.
Toiletpapier is in vrijwel alle badkamers en toiletruimtes te vinden. Twijfels over het nut of de hygiëne komen zelden voor. Integendeel zelfs: de meeste mensen vinden toiletpapier voldoende als het om persoonlijke hygiëne gaat. Ze voelen schoon en fris aan na een toiletbezoek.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet. Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
Als hamsters op een plaats zijn waar ze niet willen zijn en er geen weg naar buiten is, dan zullen ze proberen naar buiten te komen door aan de kooi te knagen. Indien de bovenstaande tips allemaal niet helpen, dan kunt u een groot, glazen onderkomen zonder spijlen voor uw hamster aanschaffen.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag.Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!