De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik). U bent dan wel bij bewustzijn, maar u voelt geen pijn. Een algehele verdoving waarbij u slaapt is ook mogelijk.
Voor de pijn heeft de anesthesioloog pijnstillers voorgeschreven. De dag na de operatie mag u uit bed. Afhankelijk van uw herstel mag u na twee dagen weer naar huis. Een enkele keer blijven de klachten van aandrang en urineverlies langer bestaan, soms zelfs tot enkele maanden na de operatie.
Bent u via een snede in uw buik geopereerd dan kunt u meestal na 5 dagen naar huis. U hoort van uw behandelend arts wanneer u weer naar huis kunt. Het duurt 4 tot 6 weken voordat u volledig hersteld bent. Na 2 tot 4 weken kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
U kunt na de operatie moe zijn. Het kan wel een half jaar duren voordat u uw oude conditie terug heeft. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 keer per dag één of twee tabletten van 500 mg.
De eerste zes weken adviseren wij u: • weinig alcohol te drinken; • geen zware lichamelijke arbeid te verrichten; • niet meer te tillen dan ongeveer vijf kilo; • niet te fietsen; • geen lange autoritten te maken; • dagelijks ontlasting te hebben; • niet seksueel actief te zijn (alleen de eerste twee weken).
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Het geslachtsverkeer zelf is relatief belastend voor het totale bekkengebied en wordt dus tot 6 - 8 weken na de operatie afgeraden. Wanneer de erectie ontbreekt is het mogelijk een orgasme te krijgen, omdat de gevoelszenuwen door de operatie niet zijn beschadigd.
Bloedverlies. Gedurende 8 tot 12 weken na de operatie kan er wat bloedverlies zijn bij het plassen. Dit is normaal.
Na een TURP-operatie kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen optreden: Kramp in de blaas of een dringende behoefte om te plassen. Na de operatie kan een bloeding optreden waarbij zich bloedstolsels vormen in de blaas. Meestal stopt de bloeding vanzelf na het spoelen van de blaas via de katheter.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
Omdat de prostaat en zaadblaasjes verwijderd zijn, is het niet meer mogelijk een zaadlozing te krijgen. Het is nog wel mogelijk een orgasme te krijgen, dit noemt men ook wel een 'droog orgasme'. Ook kunnen er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, waardoor een erectiestoornis kan optreden.
In principe kunt u 24 uur na de narcose weer autorijden indien er volgens de behandelend arts geen contra-indicatie is. Ons advies hieromtrent is dat u de dag na het verwijderen van de blaaskatheter (één week na de operatie) weer mag autorijden.
Een TURP-behandeling is een kijkoperatie die wordt toegepast bij een vergrote prostaat. Bij de behandeling verwijdert de uroloog prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt. TURP is een afkorting van de woorden Trans-Urethrale Resectie Prostaat.
Een grote prostaat kan de plasbuis dichtdrukken. Dit zorgt voor plasklachten, zoals moeilijk plassen, vaker plassen of urineverlies. Een TURP zorgt ervoor dat u weer beter kan plassen. Soms doen we een TURP bij plasklachten bij prostaatkanker.
Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
U kunt het eerste uur na de ingreep last hebben van een branderig gevoel bij het plassen of van een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten duurt dit enkele dagen. Wanneer de plasdrang te vervelend voor u is, kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie. Eventueel kunnen hier medicijnen voor gegeven worden.
Al lange tijd is het vermoeden dat er wel een verband is tussen fietsen en diverse prostaatklachten. Er zijn al medisch-wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Hierbij komt vooral naar voren dat als er al prostaatklachten aanwezig zijn, er een groter risico is op verergering van de klachten.
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
Waarom behandelen? Doordat de prostaat vergroot is en de plasbuis dicht drukt heeft u plasproblemen. Deze ingreep verkleint de prostaat waardoor de urinestroom niet meer gehinderd wordt en het plassen beter gaat.
Klachten van goedaardige prostaatvergroting beginnen meestal met een vermindering van de kracht van de urinestraal. Als de prostaat te groot is voor een TURP (= via de plasbuis het prostaatweefsel wegschrapen) moet een Millin prostatectomie verricht worden. Met een snee in de onderbuik wordt de prostaat bereikt.
Een vergrote prostaat is meestal goedaardig. Er zijn twee soorten medicijnen om plasklachten te verminderen: alfa-blokkers die de blaashals ontspannen en 5-alfa-reductaseremmers die de prostaat verkleinen.
Meest voorkomende bijwerkingen: duizelig zijn door een te lage bloeddruk, klachten van de maag en darmen, hoofdpijn en een verstopte neus. De meeste bijwerkingen verdwijnen als uw lichaam gewend is aan dit medicijn. Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent.
Door de verwijdering van de prostaat kun je geen zaadlozing meer krijgen, maar door deze injectie kun je wel penetreren. Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.