De tong (Solea solea) behoort net als de schol, schar en de bot tot de orde van de platvissen. Onderling vertonen de vissen veel gelijkenissen. Platvissen beginnen hun leven bijvoorbeeld altijd als 'normale vis'. Dit houdt in dat ze ronder zijn met aan iedere kant één oog.
Vissen hebben een tongbeen onderaan in hun bek. Ze trekken dat naar beneden om hun bek te openen. Wij stammen af van vissen en hebben de restanten van zo'n tongbeentje in ons hoofd.
Tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig. Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Kruimelpad. Zeetong is een beenvis die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de tongen. Ze leven van in de Noorse Zee tot in de Senegalese wateren.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
In tegenstelling tot de tongschar, heeft de scharton een grote kop – met grote ogen en een grote mond – en een grote bocht in de zijlijn. De huid van de schartong is – net als die van de schar – ruwer dan die van de tongschar: je voelt meer 'weerstand' als de op de bruine kant van de staart naar de kop wrijft.
Buiten het seizoen zijn ze ook verkijgbaar, maar dan zit er veel kuit in de tongen en is het vlees slapper. Omdat dit een dagvers product is, kan de prijs schommelen. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 43.70/kg.
Het eten van de sliptong.
Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Vissen hebben geen oren. Tenminste, niet van die flappers die je aan de buitenkant kunt zien. Zij detecteren geluid met behulp van het binnenoor en het zijlijnsysteem. Het binnenoor is met name gevoelig voor geluid met een frequentie van honderden of zelfs duizenden Hertz.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Haaien hebben geen tong waarmee ze hun prooi naar binnen kunnen werken, dus schudden sommige soorten met hun schouders om het voedsel richting hun maag te dirigeren.
De tong is verbonden met de onderkaak, het tongbeen en de schedelbasis. Het slijmvlies van de tong bevat verschillende soorten smaakpapillen en onder de tong zitten een aantal uitgangen van speekselklieren. De tong bestaat vooral uit spieren met ertussen de bloedvaten en zenuwen. De tong is met mondslijmvlies bedekt.
Tongschar heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar culinair zijn ze bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. Je kan ze daardoor smeuïger bakken, wat hen de bijnaam “melktong” heeft opgeleverd.
Is sliptong gezond? Sliptong is een vrij delicate magere vis. Hierdoor zit hij niet boordevol essentiële omega 3 vetzuren zoals bijvoorbeeld een vette makreel maar hij levert zeker een bijdrage aan een goede gezondheid.
Verse tong kopen bij Visoptafel.nl is heel eenvoudig. Je bestelt de tong online en wij zorgen ervoor dat het de volgende werkdag gekoeld thuis wordt bezorgd. De bestelling is nooit langer dan 12 uur onderweg, waardoor het product altijd vers is!
Het visvlees is zachter en iets zoeter van smaak. 400 - 600gr per volledige vis. Niet te verwarren met schar(re)tong, wat eigenlijk een inferieure platvis is. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 26.80/kg.
Tongschar is bijzonder geschikt om te bakken op de graat ('meunière'), te pocheren ('à la nage', 'bouillabaisse'), te smoren in de oven of om te stoven in de magnetron. Alle recepten voor tong zijn bovendien ook goed te gebruiken met tongschar.
Voor het maken van droogvis worden zowel rondvissen als platvissen gebruikt. Voorwaarde is wel dat het geen vette vis, zoals haring of makreel, mag zijn. Bij de rondvissen zijn vooral kleine schelvissen (in het dialect “totjes” - Melanogrammus aeglefinus) en wijting (Merlangius merlangus) populair.