Een goed werkende afzuigkap is daarom belangrijk, en daarbij hoort een terugslagklep. Een terugslagklep voorkomt namelijk tegenstroming. Vervuilde lucht kan niet dus niet terugstromen.
Brandslanghaspels, koffieautomaten, vaatwassers, gevelkranen maar ook bijvoorbeeld tandartsstoelen die zijn aangesloten op de collectieve drinkwaterinstallatie moeten voorzien zijn van een zogenaamde terugstroombeveiligingseenheid, ook wel keerklep genoemd.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool. Op deze manier is het onmogelijk is er water weer terugstroomt richting de woning.
De prijzen kunnen oplopen van €30,- tot €270,-, dan moet u hem vervolgens ook nog zelf monteren.
Plaatsing van de terugslagklep
Een pijl op de klep geeft de stromingsrichting aan; plaats de klep dus overeenkomstig op de pijpleiding (horizontaal of verticaal). Zorg ervoor dat de hoofdwatertoevoer is afgesloten tijdens de installatie van de terugslagklep.
De klep beweegt (langs een klepgeleider) haaks op de stromingsrichting. Is de terugslagklep voorzien van een veer, dan zorgt de veer voor een vloeiende opening en sluiting en houdt deze de klep met lichte kracht op de zitting. De klep beweegt rond een scharnierpunt aan het uiteinde van de klep.
Keerkleppen spelen een cruciale rol in het waarborgen van de drinkwaterkwaliteit. Ze zorgen ervoor dat water slechts in één richting kan stromen en voorkomen dat verontreinigd of besmet water terugstroomt in de hoofdleiding, vooral in situaties waarin de waterleidingdruk wegvalt.
Deze terugslagklep sluit je aan op de verzamelleiding van de privéwaterafvoer. Opgelet, het water moet langs de woningzijde in de klep stromen. De aansluiting op de leiding moet waterdicht en drukbestendig gebeuren. Met deze terugslagklep kun je ook een bestaande verzamelput beschermen tegen overdruk.
Functie van de keerklep
De keerklep zorgt ervoor dat er geen (vervuild) leidingwater terugstroomt in het leidingnetwerk.
Een bonkende waterleiding komt vooral voor bij wasmachines en vaatwassers. Wanneer de wasmachine of vaatwasser water vraagt, dan komt het water in beweging in de waterleiding. Zodra de watertoevoer stopt, kan de energie niet weg en wordt vervolgens aan de waterleiding afgegeven, wat resulteert in een bonkend geluid.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.
Een nadeel hiervan, is dat er een kans is dat rioolwater terugstroomt naar de leidingen. Dit wil je uiteraard niet. De afvoerleidingen moeten maar één richting opgaan en dat is richting het riool. Als er vuil water terugstroomt, dan kun niet alleen last krijgen van wateroverlast.
Dit is omdat de belangrijkste functie van een terugslagklep is om te voorkomen dat lucht terugstroomt in de richting van de ventilator wanneer deze uitgeschakeld is. Door de klep dicht bij de ventilator te plaatsen, kan de lucht die al door het systeem is gegaan niet terugstromen naar de bron.
Waarom is een terugstroombeveiliging controleren belangrijk? Een keerklep bewaakt de waterveiligheid. Terugstroombeveiligingen, de naam zegt het al, zorgen er namelijk voor dat er geen vervuild water kan terugstromen in de drinkwaterinstallatie.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat de vloeistof in slechts 1 richting vloeit. De pijl op de klep geeft aan in welke richting de vloeistof of brandstof stroomt. Deze aluminium terugslagklep zorgt ervoor dat de brandstof niet terug keert naar de tank.
Er is geen aansluitverplichting op het openbare drinkwaternet, maar binnen in huis is iedereen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn water.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Een terugslagklep laat stroming in één richting toe en blokkeert stroming in de andere richting. Deze kleppen kunnen normaal open of normaal gesloten zijn. Een normaal open terugslagklep sluit wanneer de druk van de terugstroming een bepaalde grens overschrijdt en gaat weer open wanneer de druk afneemt.
Een terugslagklep wordt geïnstalleerd op de afvoerleiding van de dompelpomp om te voorkomen dat water terugstroomt in de dompelpomp, hetzij door zwaartekracht of wanneer een andere parallelle pomp in hetzelfde systeem in werking is. De terugslagklep houdt het water op zijn plaats in een afvoerleiding.
Oplossing: Monteer een terugslagklep of voetklep aan de aanzuigzijde van de pomp. Een terugslagklep/voetklep heeft als eigenschap dat het water maar één kant op kan, namelijk richting de pomp. Water en dus ook druk kan hierdoor niet wegzakken.
De overloop van de regenwaterput moet dan worden aangesloten op die infiltratievoorziening. Vervolgens sluit je de overloop van de infiltratievoorziening, in volgorde van voorkeur, aan op een waterloop, een gracht of een regenwaterafvoerleiding.
Gemiddeld kost een zelfaanzuigende pomp rond de 530 euro en een dompelpomp in de regenwaterput kost ongeveer 770 euro. Hoe groter de afstand die je moet overbruggen en hoe meer aangesloten apparaten en dus ook een hoger vermogen, hoe hoger de prijs.