Iedere tankbeurt moet betaald zijn met een tankpas, zakelijke bankpas of creditcard. De tankbon moet vermelden welke soort brandstof het is, de prijs en de btw.
Verschillende tankpasaanbieders brengen transactiekosten in rekening, op al je tankbeurten en/of op aanvullende diensten zoals de wasstraat, elektrisch laden of parkeren. Vaak gaat het om een klein bedrag (€ 0,20 bijvoorbeeld) per keer, maar als je je pas vaak gebruikt kan dat natuurlijk aardig oplopen.
Tijdens het afrekenen wordt gevraagd of je een vervangende auto rijdt. Indien dit niet het geval is geef je de optie 'nee' in. Vervolgens wordt om de kilometerstand van de auto gevraagd. Wij adviseren je deze wel in te voeren, omdat je via deze manier jouw administratie nog completer maakt.
Het gebruik van een zakelijke tankpas kost je meestal rond de enkele euro's per maand. De kosten variëren wel iets per aanbieder en ook betaal je soms een klein bedrag voor de pas zelf. Het kan zijn dat er om een borg gevraagd wordt, die je terugkrijgt zodra je de pas weer opzegt.
Tankpassen zijn voorzien van de naam van het bedrijf en kenteken van het voertuig. Op de achtergrond zit een magneetstrip.
Dan is een tankpas van BasicCard een mogelijkheid. Die heeft wel als nadeel dat het €9,95 per jaar kost, maar ze bieden 9 cent korting per liter bij 450 aangesloten tankstations verspreid over het gehele land.
Je kunt via de portal jouw huidige tankpas beëindigen en een nieuwe tankpas aanvragen. Een nieuwe tankpas aanvragen doe je onder het kopje 'tankpassen'. Wij adviseren om de huidige pas te beëindigen zodra je de nieuwe pas hebt ontvangen zodat je deze nog wel kunt gebruiken.
Aftrekbare brandstofkosten auto
Kosten van brandstof voor de auto van de zaak zijn volledig aftrekbaar. Voor brandstofkosten gemaakt met een privé-auto gebruikt voor zakelijke ritten voor uw BV geldt dat deze kosten niet van de winst kunnen worden afgetrokken.
Speciaal voor ZZP'ers is er namelijk de BP Komfort Tankpas. Met één overzichtelijke maandelijkse factuur, een vaste korting aan de pomp en een groot aantal handige (online) tools. Zo houd jij tijd en geld over voor wat écht belangrijk voor je is: ondernemen.
Btw op benzine terugvragen
De btw op benzine is aftrekbaar, maar om deze btw terug te vragen moet de belastingdienst kunnen zien dat je bedrijf de afnemer is. Een makkelijke manier om dit te bewijzen is door te betalen met een zakelijke tankpas of een pinpas/creditcard op naam van het bedrijf.
Wat is een tankpas? Een tankpas is een zakelijke betaalkaart die je gebruikt om brandstof af te rekenen. De betaling wordt door een externe partij afgehandeld en de gemaakte kosten betaal je in de meeste gevallen via een maandelijkse factuur.
Een van de grootste voordelen van het gebruik van een tankpas is dat u hiermee kunt bepalen welk bedrag uw werknemers aan brandstof kunnen besteden. U kunt op de tankpassen een limiet instellen, zodat uw berijders alleen goedkope brandstof kunnen aankopen en/of niet meer kunnen uitgeven dan de door u ingestelde limiet.
Een tankpas wordt gebruikt voor het betalen van verschillende soorten brandstof, echter kun je er ook andere auto gerelateerde producten mee betalen. Denk hierbij aan de wasstraat of producten uit een tankshop. Een tankpas wordt ook wel brandstofpas, tankcard of tankkaart genoemd.
Verschil pompprijs en landelijke adviesprijs
Met een tankpas ontvangt u tussen de 2 en 8 cent korting per liter op de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs is een gemiddelde van de adviesprijzen van de grootste oliemaatschappijen.
Vaste bijdrage per maand
Voor de tankpas van MKB Brandstof betaal je abonnementskosten. Hierdoor sta je dus achteraf niet voor onaangename verrassingen. De maandbijdrage voor de tankpas is 9,90 euro per maand.
Tankpas BP
Wat is de beste merkgebonden tankpas? Als dit een vraag van jou is dan hebben we het antwoord hier! Als jij op zoek bent naar de beste merkgebonden tankpas dan is die van BP je beste optie. Zo kost deze slechts 0,75 eurocent per maand en betaal je geen transactiekosten voor het tanken in Nederland.
Vele hedendaagse tankpassen bieden kortingen aan. Hoewel dit per type pas kan verschillen lopen de kortingen op tot wel 5 eurocent per liter! Zolang de brandstoftransacties goed geadministreerd worden zijn de kortingen gegarandeerd. Dit betekent dat bedrijven die slim werken met de tankpas veel kosten kunnen besparen.
De MAES tankkaart voor zelfstandigen maakt je leven niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper. Je kunt met deze tankpas namelijk terecht bij meer dan 1700 tankstations, en dat tegen de laagst mogelijke prijs. Zo tanken jij en je personeel altijd goedkoop!
MKB Brandstof
MKB Brandstof is een van de grotere tankpas aanbieders (>50.000 ondernemers) voor het mkb. Het biedt het mkb een brandstofpas die bij alle tankstations (alleen) in Nederland geaccepteerd wordt. (autowasstraat, parkeren enz) betaald worden met deze tankpas. In hun app zijn alle diensten te vinden.
Afhankelijk van de grootte van uw auto bent u jaarlijks dus ergens tussen de 3500 en 7500 euro kwijt aan uw auto, wanneer u een gemiddeld aantal kilometers rijdt. Daarvan zijn zo'n 750 tot 1050 euro onderhoudskosten (keuring + reparaties) en zo'n 950 tot 3000 euro afschrijving.
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.
FISCALE AFTREKBAARHEID 2022
De fiscale aftrekbaarheid van auto- en brandstofkosten wordt ook in 2022 nog steeds berekend in functie van de CO2-waarde met een maximum van 100% en een minimum van 50%. Voor voertuigen met een CO2-uitstoot boven 200 gr/km blijft de fiscale aftrekbaarheid 40%.
De Avia tankkaart is ideaal voor particulieren, bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen. Dankzij deze kaart is het mogelijk om diesel, benzine en LPG te tanken in meer dan 400 tankstations in België. Dit in de Avia tankstations.
Het afrekenen van brandstof met de tankpas is bijna hetzelfde als het afrekenen met een bankpas. De magneetstrip haalt u door de betaalautomaat en u voert uw pincode in. De tankbeurt wordt niet direct van uw rekening afgeschreven, maar dit wordt verzameld en ontvangt u op een wekelijkse factuur.