Kunnen muizen in de koelkast? Muizen kunnen meestal niet in de koelkast komen. Echter is de ruimte achter de koelkast een ideale verblijfplaats voor muizen. Achter de koelkast is het warm en donker.
Muizen komen af op voedsel. Je huis wordt een stuk minder aantrekkelijk als je etensresten goed opruimt, voorraden opbergt in afgesloten bussen en potten van glas, metaal of hard plastic. Zuig of veeg de vloer regelmatig, zodat muizen ook daar geen kruimels vinden.
De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast. Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
Muizen komen in je bed terecht als je daar etensresten laat liggen. Misschien hangt er in je slaapkamer wel een televisie en eet je tijdens je relaxte film-op-bed-avond wel een chipszak of chocoladereep bij. Maar dan nog… je moet het wel heel bont maken met de vervuiling in je bed om muizen ernaartoe te lokken.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
De intense geur ruikt u wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt. Deze geur houdt meestal zo'n twee tot drie weken aan, tot dat het lijkt in zijn geheel ontbonden is.
Hantavirusinfectie is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Muizen en ratten kunnen het virus bij zich dragen. Ze worden zelf niet ziek van het virus, maar ze kunnen wel door urine en poep mensen ermee besmetten.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Muis in slaapkamer
En wanneer u een muis in de slaapkamer hebt gevangen met een klem dan weet u ook gelijk zeker dat hij weg is. Zet een klemmetje met kaas of pindakaas als lokaas en zeker weten dat u hem te pakken krijgt.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
(Schoonmaak)azijn om muizen te verjagen
Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig op plekken waar de muizenplaag zich bevindt. Het wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn met azijn. Er kunnen oog- en huidirritatie optreden bij contact met een klein beetje azijn.