Ja, maar er zijn ook verschillen. Tanden en kiezen van mensen bestaan uit tandbeen en tandglazuur. Het tandbeen is het binnenste gedeelte van de tand.
Waar zijn tanden van gemaakt? Alle tanden bestaan uit drie lagen: het glazuur, het dentine en de pulp. Het glazuur is de buitenste laag die voornamelijk bestaat uit calciumfosfaatmineralen. Dentine vormt de middelste laag en is een geelachtig weefsel dat voornamelijk bestaat uit calcium en fosfaat.
Een tand is een harde, van zichzelf min of meer witte en gecalcificeerde structuur in de mond van veel dieren. Tanden vormen samen met de kiezen het gebit. Veel gewervelden - mensen, andere zoogdieren, de meeste reptielen, behalve schildpadden, en veel vissen - hebben tanden.
Normaal gesproken is dit het enige zichtbare gedeelte van de tand. De vorm van de kroon bepaalt de functie van de tand of kies. Snijtanden zijn scherp en beitelvormig om voedsel mee af te bijten. Kiezen hebben een breed en knobbelig oppervlak om voedsel te vermalen en hoektanden zijn een mix van deze twee vormen.
Wist je dat tandglazuur de hardste substantie is in het hele menselijke lichaam? Het is waar, en het is een van de redenen waarom tandheelkundige gegevens vaak worden gebruikt in forensische zaken. Tanden zitten vol met een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor ze zelfs sterker zijn dan menselijk bot.
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken. Half afgebroken tanden zijn pijnlijk en wanneer er een scherpe rand ontstaat, kan dit uw tong of tandvlees beschadigen.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Je kunt een tand of kies kwijtraken door een val of door een ernstige tandvleesontsteking, maar het kan ook gebeuren dat een of meerdere tanden of kiezen missen omdat ze nooit zijn aangelegd. Wat de oorzaak ook is, de tandarts kan zorgen dat je gebit weer hersteld wordt.
Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
Binnen in elke tand of kies bevindt zich levend weefsel, bestaande uit o.a. bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt de pulpa genoemd. Vanuit het bot, lopen door voedingskanaaltjes, bloedvaten en zenuwvezels naar de wortel toe.
Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand of kies te repareren. Van vastplakken (bonding) tot facings of kronen. Uw tandarts is het beste in staat om uit te vinden wat de beste manier is om uw gebroken tand of kies te behandelen en te repareren. Uw glimlach wordt dan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.
Nadat je je melktanden hebt gewisseld, krijg je een blijvend gebit. Als dit blijvende gebit is volgroeid dan stoppen je tanden met groeien. Breekt er een stukje tand af? Dan moet je dus echt naar de tandarts, want je tanden groeien niet meer aan.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes. Net een zaag! Hiermee schraapt hij heel kleine stukjes van de blaadjes af.
De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het parodontaal ligament bevindt. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.
Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
Verwijdering van wortelresten
Tijdens het behandelen van een tand of kies door uw tandarts is er een wortelrest in uw kaakbot achtergebleven. De MKA-chirurg zal deze wortelrest verwijderen onder plaatselijke verdoving.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
De ontwikkeling van rotte tanden (cariës)
De aantasting van de tand of kies wordt in de eerste fase meestal gezien als een witte doffe plek op het glazuur, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt kan de tand zich nog herstellen door remineralisatie.
Schade aan een vulling, kroon of brug
Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.