Met een stoomkoker gaar je je voedsel niet in water maar in stoom. Daardoor blijven veel meer vitamines behouden, maar ook smaak en structuur van je eten blijft beter bewaard. Ook is een stoomkoker een snelle manier van koken en hoef je geen vet te gebruiken dus het is ook nog eens gezonder op dat gebied.
Gebruik stoomkoker gezond? Eten bereiden met een stoomkoker is heel erg gezond. Dit komt omdat vitamines en mineralen in de ingrediënten van je maaltijd beter behouden blijven wanneer je het eten gaar stoomt in plaats van in kokend water. Normaal gesproken lossen veel voedingsstoffen en mineralen op in warm water.
Voordelen stoomkoker:
Vlees en vis blijven mals; Het is erg snel klaar; Weinig afwas; Je kunt ondertussen iets anders gaan doen zoals de was strijken, want de stoompan/-koker doet zijn werk.
Capaciteit van de stoomkoker
Een eerste aspect om op te letten, is hoeveel liter inhoud de stoomkoker heeft. De capaciteit van de stoomkoker bepaalt voor hoeveel personen je aan groentes kunt bereiden. Zeker voor grotere gezinnen is het belangrijk om voor voldoende capaciteit te zorgen.
vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt. Doe de deksel op het mandje en stoom de rijst in 20-30 minuten gaar. Tip: Ook meteen een stukje vlees, vis of wat groenten mee stomen? Leg dan een stukje bakpapier op de rijst om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken!
Met een rijstkoker van Inventum bereid je heel eenvoudig een heerlijke, gezonde maaltijd. Door de extra stoomfunctie, kun je rijst koken en tegelijkertijd vlees, vis of groenten stomen. Hierdoor behoud je de voedingsstoffen, smaak en structuur. Makkelijk, lekker en nog gezond ook!
Daarnaast is stomen ook nog eens supergezond. Vitamines en mineralen blijven namelijk heel goed behouden. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines je verliest.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines. Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].
Stomen kan door de warmwater-kraan in de badkamer open te draaien en de stoom in te ademen. Stomen kan ook boven een kom heet water. Gebruik geen kokend heet water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of het omstoten van een kom heet water.
U kunt meer gerechten stomen dan u wellicht denkt. Zowel vis en vlees, als groenten. Maar ook rijst of pasta bereiden in een stoomoven is mogelijk. Puur genieten: korte opwarmtijd en snelle en gelijkmatige verdeling van de stoom voor optimale resultaten.
Kun je aardappels koken in rijstkoker? Ja hoor, dat kan; alles wat je normaliter kookt in water, kan uitstekend in de rijstkoker.
Verdeel de wortels en bloemkool over de stoomschaal met gaatjes. Gebruik hieronder een dichte stoomschaal om het vocht op te vangen. Plaats de schaal met de groente in de oven en stel de tijd in op 20 minuten. De stoomoven doet het werk!
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien. Bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten moeten echter langer worden gestoomd voordat ze gaar zijn.
Wanneer stoom condenseert op een product geeft het z'n hitte direct af en zo warmt het product op. Condensatie is dus de kracht van stoom. Stomen is dus sneller dan koken in water.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.