Als geleiding aan hals of kop gebruik je de riem die de trainer jou adviseert. Flexilijnen, slipkettingen en prikbanden zijn verboden.
Bij (verkeerd) gebruik van de slipketting raakt de hond onzeker en gestrest en kan er geen spraken meer zijn van een ideale leersituatie. Het gebruik van de slipketting berust bij veel hondeneigenaren op een machtsbasis wat in de omgang met de hond een foutief uitgangspunt is.
Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt. Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband "behoorlijk leed veroorzaakt" bij de hond.
Met een sliplijn heb je geen honden halsband of hondentuig nodig. Aan het uiteinde zit namelijk een lus die je om de nek van de hond doet. Op het moment dat de hond trekt zal de lus om de nek strakker komen te zitten wat als vervelend wordt ervaren door de hond. Het is dus een corrigerend hulpmiddel tegen het trekken.
Maat. De slipketting is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De ketting heeft een dikte van 2,5 mm, 3 mm of 3,5 mm en een lengte van 45 cm, 50 cm, 55 cm of 60 cm. Het is belangrijk om voor uw aankoop goed te kijken naar de halsomvang, het formaat en de kracht van uw hond.
De slipketting is een metalen kettingkje die in een lus om de hals van de hond word gedaan. Voor een goede werking moet de slipketting goed passen. Als de ketting om de hals van de hond zit moet deze passen omdat hij anders niet goed werkt.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
De Hunter Retrieverlijn is een universele moxonlijn van 170 cm lang met aan het uiteinde een hengsel. Honden kunnen met behulp van deze Retriever Lijnen snel aangelijnd worden, waardoor dit de ideale lijnen zijn voor honden die graag loslopen.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
Vanaf zaterdag 1 januari 2022 is het gebruik van de stroomband bij honden verboden. De Koninklijke Hondenbescherming is blij dat het verbod nu daadwerkelijk een feit is.
Verboden hondenrassen: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.
Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroombanden, in welke vorm dan ook, verboden in Nederland. Heel precies gaat het om een wijziging van artikel 1.3 Besluit houders van dieren. In artikel 1.3 staan de verboden gedragingen, oftewel zaken die je niet mag doen bij je dier.
Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo'n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.
Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken. Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen.
De sliphalsband doet eigenlijk exact wat zijn naam doet vermoeden; de halsband slipt. Dit betekend dat de halsband geen stop heeft waardoor deze steeds strakker komt te zitten wanneer je aan de riem van de hond trekt. De luchtpijp van de hond wordt op deze manier verdrukt waardoor het lastiger wordt om adem te halen.
Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk.
Een Y-tuig is een hondentuig met een Y-vorm aan de voorkant. Als je vanaf de voorkant naar de hond kijkt, zie je een letter Y op de borst van de hond. Deze hondentuigjes hebben twee banden die langs de hals van de hond lopen en één band die naar beneden loopt, tussen de voorpoten naar de buik.
Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing. Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om.
Een jachtlijn is eigenlijk de simpelste manier om je hond aan te lijnen: het is een lijn die eindigt in een lus en die lus leg je om de nek van je hond.
Een sliplijn is een hondenhalsband en hondenriem in één en wordt vaak gebruikt om meer controle over een hond te krijgen. Als je een hond hebt die veel trekt of die nog jong en speels is, dan biedt deze slipriem de oplossing. Sliplijnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen en afmetingen.
Wat is een trainingslijn of sliplijn? Een anti-trekriem of een honden trainingslijn is een halsband en riem in één waarbij het gedeelte dat om de nek gaat uit een strop bestaat. Een anti-trekriem wordt ook wel een trainingslijn, sliplijn of jachtlijn genoemd.
De druk over de snuit imiteert het (zachtjes) over de neusrug heen vastpakken van de ene hond door de andere hond; dit over de snuit vastpakken is een dominant gebaar. Dit gebaar bevestigt de ranghogere positie van de hond (in dit geval u) die vastpakt.
Wanneer de hond opkijkt, tik je met je hand tegen je linker heup en zeg je voet. Dit is een commando. Je hond kan leren om te kijken waar jij aangeeft, en op deze manier geef je je hond een referentiepunt voor waar hij moet zijn bij het voet zitten. Bereid je hond voor op succes.