Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig met een motor. Er bestaan ook gesloten gehandicaptenvoertuigen. Ook als u geen handicap heeft, mag u met een gehandicaptenvoertuig rijden.
Je mag, als bestuurder van een scootmobiel, rijden op: de stoep, het voetpad, het fietspad en de rijbaan. In een scootmobiel moet je je houden aan de verkeersregels die gelden voor de plek waar je op dat moment rijdt. Dit betekent dat je op de stoep stapvoets dient te rijden, dit is een snelheid van 6km/h.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
Een brommobiel is een bromfiets met meer dan 2 wielen. Een brommobiel lijkt op een kleine auto. Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
Een brommobiel, minicar, 45 km auto of microcar... Dit zijn allemaal termen voor hetzelfde voertuig. Brommobielen zijn voertuigen die op kleine personenauto's lijken, maar die in technisch opzicht als bromfiets moeten worden beschouwd.
U mag in een brommobiel / 45 km auto rijden indien u in het bezit bent van één van de volgende rijbewijzen: AM Rijbewijs. Rijbewijs B (auto) Rijbewijs A (motor)
Om maar direct met de deur in huis te vallen: u heeft geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel. Dus zonder autorijbewijs of bromfietscertificaat mag u gewoon een scootmobiel besturen. Daarnaast is ook het dragen van een veiligheidsgordels, zoals in een auto, niet verplicht!
Er is maar een kort antwoord op deze vraag en dat is: ja. Elke scootmobiel (ook een opvouwbare scootmobiel) of elk ander volledig elektrisch voertuig (of fiets) moet een eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade aan de tegenpartij als u een ongeluk veroorzaakt.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
Over het algemeen ben je gemiddeld rond de €6,- per maand kwijt. Voornamelijk is dit ook afhankelijk van de waarde van je scootmobiel. Je betaalt vaak voor een WA volledig casco dekking 3 keer zoveel, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van €18,- per maand. De hoogte van de premie verschilt per soort scootmobiel.
Snelheid scootmobiel op de stoep
Wanneer u op de stoep rijdt met uw scootmobiel, mag u niet sneller rijden dan zes kilometer per uur. Uiteraard dient u rekening te houden met de andere voetgangers die zich daar bevinden.
Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden: Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen: maximaal 45 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur. Op de stoep: maximaal 6 kilometer per uur.
Net als bij een auto ben je verplicht je scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je verzekerd voor schade die je met jouw scootmobiel toebrengt aan iemand anders, of aan de spullen of het motorvoertuig van iemand anders.
Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu. Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
De hoogte van uw PGB voor een scootmobiel is afhankelijk van uw situatie. Uw inkomen of vermogen is niet van belang voor een scootmobiel vergoeding. Uw financiële situatie heeft wel invloed op de hoogte van de eigen bijdrage die in de meeste gevallen betaald moet worden.
De kosten variëren van een paar tientjes tot iets boven de honderd euro voor een jaar. De hoogste premie betaalt u voor de allrisk scootmobielverzekering. De premie is in dat geval ook afhankelijk van de cataloguswaarde van de scootmobiel. Lees hier meer over de verschillende dekkingen voor uw scootmobiel.
Een scootmobiel is dus een motorrijtuig, dit was zo onder het oude recht (artikel 31 lid 7 WVW) en geldt ook onder het huidige recht (artikel 185 WVW).
David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u. De twee monteurs Anderson en Hine van het eiland Man bouwden in een half jaar tijd een scootmobiel, waarmee de Benidorm Bastards de straten onveilig maken, om tot een supersnel voertuig.
Theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) kan vanaf 15,5 jaar. Rijlessen volgen en praktijkexamen doen kan vanaf 16 jaar. Op de site van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat hoe u het rijexamen AM kunt aanvragen.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Rijden zonder rijbewijs is bij wet verboden. Stapt u toch op een scooter, brom- of motorfiets zonder geldig rijbewijs, of kruipt u zonder hiervoor met goed gevolg examen afgelegd te hebben achter het stuur van een tractor of (vracht)auto, dan begaat u een overtreding.
Wel mag je pas een scooter rijden als je 16 jaar oud bent. Je kunt dus ook pas je praktijkexamen afleggen, als je 16 jaar bent. Wanneer je zowel je praktijk-, als je theorie examen voldoende afgerond hebt, heb je jouw rijbewijs AM. Dit rijbewijs raak je niet meer kwijt.
Als je zonder rijbewijs op een bromfiets (scooter) rijdt, krijg je een boete. Je hebt namelijk een AM-rijbewijs nodig. Word je betrapt door de politie, dan moet je een boete betalen en mag dan niet meer verder rijden op je bromfiets. Kijk in de boetebase van het Openbaar Ministerie voor informatie over je boete.