1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
In een wereldrestaurant kunnen gasten voor een vaste prijs onbeperkt eten van gerechten uit diverse keukens. Het assortiment op het buffet varieert van Hollandse pannenkoeken tot Japanse sushi- en grill specialiteiten en van Amerikaanse barbecue tot Italiaanse pasta en pizza.
Wat eten mensen het meest? Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Eten in 2022
Spoiler alert: plantaardig, vega en biologisch eten wordt overal in verwerkt en verder ontwikkeld de komende tijd. Ondertussen moeten we ook letten op de kip, het meest veelzijdige stukje vlees gaat dé go-to zijn in 2022, volgens foodkenners.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot. En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Pizza, hamburger en kapsalon zijn al jaren favoriet in heel Nederland. Maar er zijn ook opvallende regionale voorkeuren. Zo staat in Noord-Holland de butter chicken in de top drie meest bestelde maaltijden, terwijl er in Gelderland en Noord-Brabant veel noedels worden gegeten.
En wie om 18.00 uur aanschuift aan een Nederlandse eettafel heeft nog altijd grote kans op aardappels, vlees en groente (AVG). Het traditionele trio staat namelijk met stip op nummer één als favoriete maaltijd en komt gemiddeld drie tot vier dagen per week op tafel.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.