Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Heeft u een rouwkaart ontvangen, reageer dan met een handgeschreven kaart of een briefje. Dit hoeft echt geen lang verhaal te worden, enkele woorden van medeleven zijn voldoende. Er wordt steeds vaker gekozen voor kaarten via social media of e-mail.
Een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving die naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene wordt gestuurd om hen van een overlijden op de hoogte te brengen. Vroeger hadden rouwkaarten vaak alleen een grijs of zwart kader.
Een rouwkaart richt u in het algemeen aan alle mensen die u op de hoogte wilt stellen van het overlijden. Dus zowel familie als vrienden, kennissen, buren en collega's. U bepaalt zelf hoe formeel of informeel u de tekst insteekt.
Nee, een zaal in een crematorium waar een afscheidsbijeenkomst wordt gehouden is geen openbare ruimte. Ook het crematorium zelf niet. Men kan dus ongewenste gasten de toegang verbieden.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
Als voordeel noemden we het punt 'kostenbesparing' al. Daarnaast zorgt een uitvaart in besloten kring er ook voor dat er een meer persoonlijke en intieme sfeer ontstaat en iedereen op de dag zelf meer de mogelijkheid heeft om rustig met elkaar te praten, omdat er simpelweg minder mensen zijn.
Maar er zijn geen vaste regels voor (vroeger waarschijnlijk wel volgens de officiële etiquette. In de eerste twee weken na het overlijden wordt de familie overspoeld met kaarten en berichten. Het is daarom helemaal niet erg als er een poosje later nog wat post komt.
Wil je de rouwpost versturen, stop de rouwkaarten dan in de verzamelenvelop(pen) en breng het naar een PostNL-punt. Bij veel PostNL-punten moet je de rouwpost voor 16.30 uur aanleveren. We bezorgen de rouwkaarten dan op de eerstvolgende bezorgdag (dinsdag t/m zaterdag).
Wanneer een condoleance kaart te sturen, daar zijn niet echt regels voor. Het is gebruikelijk om de kaart in principe zo snel mogelijk na het bekend worden van het overlijden te sturen. Maar kun je nog niet de juiste woorden vinden, dan mag het (uiteraard) ook best een dag later.
Het vlindertje is een veel gebruikt symbool op een rouwkaart
Op een spiritueel niveau is de vlinder het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven. De vlinder staat ook symbool voor de drie stadia die de menselijke ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.
Op de rouwkaart komt het steeds vaker voor dat bij degenen die kennis geven van het overlijden namen staan met een kruisje of een hartje erachter. Het kruisje geeft aan dat de persoon overleden is, het hartje staat voor een nog ongeboren kind.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Zo kunt u kiezen om een nette rok, jurk of pantalon te dragen. Ook een blouse is zeer gepast tijdens een uitvaart. Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Wanneer uw dierbare overledene is overleden en u wilt iedereen een rouwkaart sturen dan is het wel belangrijk om van iedereen een adres te hebben. Het komt natuurlijk voor dat dit niet het geval is, wat doet u dan? U kunt een rouwadvertentie in een krant plaatsen en/of een bericht op social media zetten.
Laat rouwpost opvallen met de speciale rouw postzegel
Deze bieden de zekerheid dat rouwkaarten met voorrang en speciale zorg verwerkt en bezorgd worden. De verzamelenvelop moet u zien als één grote envelop waar zo'n circa 40 rouwkaarten in passen.
Eind 2019 liet PostNL weten dat er een rouwzegel met waarde 2 gaat komen. Dat is goed nieuws: veel uitvaartondernemers stellen vast dat in plaats van de traditionele rouwbrieven steeds vaker voor dikkere en daardoor zwaardere kaarten gekozen wordt.
Als een naaste overlijdt, moet je erop kunnen vertrouwen dat je rouwkaarten snel en zorgvuldig worden bezorgd. Plak daarom altijd een rouwzegel op je rouwkaarten, en stop ze in de speciale verzamelenvelop. Zo kunnen wij de rouwkaarten herkennen en extra aandacht geven.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
Er is geen vaste definitie van 'in stilte' begraven/cremeren. Meestal houdt het in dat men in kleine kring, bijvoorbeeld alleen met naaste familie de plechtigheid laat plaatsvinden.
Gemiddeld kost cremeren tussen de € 6.500 en € 11.000 in Nederland. De kosten verschillen per crematorium. Bij een crematie komen ook andere kosten kijken, zoals: Basiskosten: uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer.
1 – Mag iemand de toegang tot een uitvaart worden geweigerd? De toegang tot de uitvaart of opbaring mag een ieder worden geweigerd. Reden hiervoor kan zijn dat de overledene in het testament of codicil uitdrukkelijk heeft bepaald wie er niet bij de uitvaart aanwezig mag zijn.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.