In de behandelkamer ontbloot u uw onderlichaam. U gaat op de onderzoekstafel liggen. De chirurg brengt via de anus de proctoscoop bij u in. Dit is niet pijnlijk maar geeft een wat vervelend gevoel.
Na de behandeling
Na afloop mag u weer naar huis. U kunt last krijgen van een dof en pijnlijk gevoel rondom de anus, soms mild, soms wat erger. Dit kan tot drie dagen na de behandeling duren. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen.
Een proctoscopie duurt vijf tot tien minuten. Wanneer de arts het onderzoek uitbreidt met een behandeling kan het onderzoek langer duren. In principe is er voor een proctoscopie geen voorbereiding nodig. In sommige gevallen kan het onderzoek alleen uitgevoerd worden als het laatste deel van de dikke darm leeg is.
Via de proctoscoop kunnen ook kleine ingrepen worden gedaan. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek (= biopsie), poliepen verwijderen of aambeien behandelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een chirurg.
Anale poliepen en goedaardige gezwellen kunnen wel of geen klachten geven. Als ze klachten geven kan het gaan om zwelling, bloed- of vochtverlies, pijn, jeuk of valse aandrang.
Symptomen bij anuskanker
zwelling of knobbeltje aan de anus. jeuk aan de anus. zichtbaar bloed en/of slijm bij de ontlasting. loze aandrang: het gevoel naar de wc te moeten zonder dat er dan iets komt.
jeuk of pijn in of bij de anus;een gezwel of knobbel;vaak aandrang tot ontlasten;verandering in het ontlastingspatroon (afwisselend verstopping en diarree).
Een proctoscoop is een kort metalen buisje van ongeveer 2,5 cm dikte waar licht door heen kan worden geleid. Zo kan de arts de darmwand achter de anus bekijken en behandelen. Met dit onderzoek kunnen bepaalde afwijkingen in het anale kanaal en de endeldarm worden opgespoord, zoals poliepen en zweertjes.
In verband met de pijn vindt deze operatie meestal onder algehele anesthesie plaats of na verdoving van de onderste lichaamshelft via een ruggenprik. Bij de poliklinische behandeling is geen verdoving of narcose nodig.Toch kan bij de behandeling met rubberbandjes een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden.
Een proctologisch onderzoek is een endoscopisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om de endeldarm (rectum) en de anus te onderzoeken en te behandelen. Het is aangewezen bij aambeien of fisuren.
Na een coloscopie (darmonderzoek)
Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
De rectumcanule kan eventueel aangesloten worden op een urineopvangzak. Verwijder de rectumcanule na maximaal twee uur.
Als u aandrang heeft om te ontlasten komt dit door de elastiekjes en klopt dit gevoel meestal niet. Als u dan naar de wc gaat, komt er meestal geen ontlasting. Dit wordt na een paar dagen minder. Heel soms kunnen de klachten zo heftig worden, dat u het gevoel heeft dat u flauw gaat vallen.
Proctologie is het vakgebied van artsen die zich bezighouden met aandoeningen rondom het anale gebied.
Functie van de endeldarm
Het rectum of de endeldarm bestaat uit het laatste deel van dikke darm (de laatste 15 centimeter vanaf de anus gemeten). De endeldarm fungeert dankzij de grotere diameter als reservoir voor de stoelgang alvorens deze bij de ontlasting het lichaam verlaat.
Een uitwendige aambeien voelt als een knobbeltje rond de anus. De huid raakt hier vaak geïrriteerd en kan gaan eroderen (afslijpen). Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Uitwendige aambeien zijn vaak pijnlijker dan inwendige aambeien.
Meestal is het wondgebied binnen drie tot vier weken genezen. Vaak kunnen de dagelijkse activiteiten na ongeveer een week weer worden hervat. U kunt zelf maatregelen nemen om de wondjes goed te laten helen en het terugkeren van aambeien te voorkomen.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Proctologie is een aandachtsgebied binnen de heelkunde. Deze houdt zich bezig met aandoeningen in het laatste stukje van de darm. Op de afdeling wordt u onderzocht op mogelijke afwijkingen in de endeldarm en de anus.
Proctologie is een medische specialisatie die zich bezighoudt met ziekten van het laatste deel van de dikke darm en specifiek van het anale kanaal en de anus.
Bij een myofeedbackonderzoek en / of –behandeling wordt een probe (sonde) in de vagina of in de anus gebracht om de activiteit van uw bekkenbodemspieren te meten. Op deze probe wordt wat gelei aangebracht waardoor het inbrengen makkelijk verloopt.
pijn bij het zitten en/of tijdens de ontlasting. zwelling of knobbeltje aan de anus. jeuk aan de anus. zichtbaar bloed en/of slijm bij de ontlasting.
Anuskanker is een zeldzame vorm van kanker. Als de ziekte vroeg ontdekt wordt is het goed te behandelen, maar veel patiënten hebben last van de gevolgen van de behandeling.
Anuskanker kan uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam. Bijvoorbeeld in de lymfeklieren in de lies en bekken, lever of in de longen. Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.