Brezel of Pretzel. Een alom bekende lekkernij, die je overal tegenkomt: een Pretzel, een zoute krakeling. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen.
De pretzel, in het Duits bekend als "Brezel", is een soort gebakken broodproduct dat doorgaans in een kenmerkende knoopvorm wordt gedraaid. De oorsprong ervan wordt vaak toegeschreven aan Duitsland, met name aan de regio Beieren, hoewel de precieze oorsprong ervan enigszins ter discussie staat .
De Duitse keuken. Wat zijn eigenlijk typisch Duitse gerechten? Currywurst, Flammkuchen, Rösti, Spätzle, en Sauerkraut kun je vast nog wel noemen. Een vers getapt biertje of lekker glas wijn erbij en genieten maar.
Door de populariteit in de VS denken veel mensen dat pretzels een Amerikaans product zijn, maar dit is niet zo. Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet.
Typische Duitse kenmerken en eigenaardigheden worden weerspiegeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en de cultuur. Deze omvatten een uitgesproken punctualiteit en efficiëntie, een voorkeur voor orde en bureaucratie, een toewijding aan de autocultuur en een liefde voor bier en worst.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Vanuit een Duits perspectief
De Nederlanders worden gewaardeerd om hun innovatiekracht, hun handelsgeest en hun cultuur. Voor velen is de grens nauwelijks merkbaar; mensen gaan winkelen, uit eten, brengen hun vakantie in Nederland door – en redden zich prima. De meeste Duitsers weten echter heel weinig over Nederland.
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Pretzels recept | De Notenshop. * De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
Hoewel niemand zeker weet hoe pretzels zijn ontstaan , is het populairste verhaal dat in 610 na Christus, terwijl hij brood aan het bakken was, een Italiaanse monnik besloot om een speciale traktatie te maken om zijn afgeleide studenten te motiveren. Hij rolde deegstrengen uit, draaide ze zodat ze leken op gekruiste handen op de borst in gebed, en bakte ze vervolgens.
Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair. Als groente wordt vaak zuurkool of rode kool gekozen. In Duitsland is het niet ongebruikelijk om bij de lunch bier te drinken.
Weisswurst. Weisswurst, wat in het Engels "witte worst" betekent, is een traditionele Beierse worst gemaakt van fijngehakt kalfs- en varkensspek. Het dateert uit het begin van de 19e eeuw in Beieren, Duitsland. Het werd in 1857 in München uitgevonden door slager Johann Georg Seitz.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Pretzel, bretzel of Brezel
Voor dit van oorsprong Duitse bakpareltje zijn er verschillende benamingen. De Amerikanen noemen het een pretzel en de Duitsers noemen het een Brezel (in het Nederlands vertaald: bretzel). We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling.
Pretzel komt van een Duits woord dat nu in het moderne standaard Duits gespeld wordt als Brezel. De Engelse spelling pretzel met p weerspiegelt waarschijnlijk de uitspraak van Brezel in een van de dialecten van Zuid-Duitsland.
Pretzels in Duitsland
Het grootste verschil tussen pretzels in verschillende regio's is hun dikte . Bijvoorbeeld, de Zwabische pretzels hebben dunne "armen" en een dikke "buik". Ze zijn vrij rijk aan vet. Terwijl in de Beierse regio de "armen" dik zijn en ze dunne "buiken" hebben om het extra vet te vermijden.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Halverwege de 19e eeuw merkte een bakker op dat pretzels die te lang waren afgekoeld hard werden, waardoor ze een duurzame en innovatieve traktatie werden . Deze harde pretzel was erg populair onder troepen van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die de lang houdbare pretzels meenamen naar de oostkust, waardoor de snack nog populairder werd.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Ze werden gezien als een symbool van geluk, voorspoed en spirituele vervulling . De drie gaten in de traditionele pretzelvorm hebben door de jaren heen ook een religieuze betekenis gekregen. Deze worden soms gezien als representatief voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Duitsers hechten aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen, denk aan ICT-bedrijven of de creatieve industrie. Gebruik wel pas 'du' als de zakenpartner dat voorstelt.
De meeste Duitsers bleken het Nederlands 'komisch' ('raar') te vinden klinken, en het te beschouwen als een boers, plat dialect van het Duits, mede vanwege de grote overeenkomsten tussen het Nederlands en het Nederduits.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.