Veel mensen twijfelen of een pinguïn een vogel of een zoogdier is. Een pinguïn is een zeevogel die niet kan vliegen. Je herkent een vogel aan het feit dat hij veren heeft. Daarnaast legt een pinguïn eieren.
Paring. Paring bij pinguïns is niet zo eenvoudig. Hun lichamen zijn flesvormig, en iedereen die al eens geprobeerd heeft om twee flessen op elkaar te leggen, weet hoe moeilijk dit is. De hele gebeurtenis begint met het mannetje (de haan) die het vrouwtje (de hen) nadert van opzij.
Paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen
Keizerpinguïns bebroeden de eieren de hele winter lang. Pinguïns leggen hele kleine eieren voor hun lichaamsgrootte. Maar pinguïneieren zijn wel bijzonder sterk. Ze hebben een hele dikke eierschaal.
Pinguïns zijn vogels, maar kunnen niet vliegen. Ze hebben wel alle kenmerken van een vogel: vleugels, een snavel, veren en ze leggen eieren. Niet vliegen, wel zwemmen Pinguïns hebben dus wel vleugels, maar die zijn te klein om het zware lijf op te laten stijgen.
Ook het eten van pinguïns zelf is verboden, in 2000 werd een wet opgesteld die het jagen op en opeten van pinguïns verbiedt. We missen er niet veel aan, blijkt uit het dagboek van een Belgische zee-arts uit 1898. Hij vergelijkt pinguïnvlees met stevige biefstuk, met een vissige geur en een bijsmaak van levertraan.
Net als andere vogels hebben pinguïns geen tanden, maar wel stevige stekels op hun tong en gehemelte.
Zoals: Pinguïns hebben voorrang, mensen mogen niet aaien en pinguïns kunnen bijten; toch blijft direct contact mogelijk als de pinguïn dat wil. Interacties met niet-pinguïns zal het leven voor de pinguïns waarschijnlijk alleen maar gecompliceerder = natuurlijker maken.
Ze kunnen helemaal naar voren buigen, dat ze met hun snavel de grond aanraken. Als ze omvallen rollen ze weer terug naar de houding dat ze met hun buik op de grond liggen. Vanuit deze houding kunnen ze hun poten op de grond zetten en weer omhoog buigen.
Nieuw onderzoek toont aan dat pinguïns kunnen ruiken of een andere pinguïn familie is. Zo wordt inteelt voorkomen.
Daarom schieten poepende pinguïns hun ontlasting met zoveel snelheid uit hun cloaca, dat die wel 40 centimeter bij ze vandaan kan landen. Adeliepinguïns zijn zelf ook maar zo'n 40 centimeter groot. Om die afstand te halen, moeten de pinguïns hun uitwerpselen dus onder enorm hoge druk wegschieten.
Er zijn mensen die geloven dat pinguïns in het water slapen. Dit lijkt misschien heel erg leuk, maar pinguïns slapen op het land.
Een pinguïn is een zeevogel die niet kan vliegen. Je herkent een vogel aan het feit dat hij veren heeft. Daarnaast legt een pinguïn eieren. Zoogdieren leggen geen eieren dus een pinguïn is geen zoogdier.
De struisvogel is een vogel. Struisvogels leggen namelijk eieren. Een zoogdier ontwikkelt zich in de buik van zijn moeder en komt levend ter wereld. Ook hebben struisvogels een snavel en veren.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
In België komt ook de uitspraak [ping·gwin] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
De meeste pinguïns zijn trouw voor het leven. Als eerste komt het mannetje terug naar de oude nestplaats en probeert een vrouwtje aan te trekken. Hoe korter het broedseizoen (Keizers- en adéliepinguïns enz.) hoe groter de kans dat ze terugkeren naar de oude partner.
De knieën van pinguïns zitten verstopt onder de dikke donslaag van hun buik. Een pinguïn heeft bovendien heel korte pootjes in verhouding met zijn lange lijf. Dat verklaart waarom een pinguïn zo waggelt. Hij gebruikt zijn schommelende lichaam om het zwaartepunt tijdens het lopen te verplaatsen.
Een paar roept gezamelijk terwijl zij de koppen en halzen langs elkaar draaien. Gebeurt veel aan het begin van het broedseizoen waarin de paarband gevormd wordt en helpt bij het verstevigen van die band. Dit gedrag wordt ook getoond wanneer een partner na lange afwezigheid terugkomt bij het nest.
De vogels moeten iets dieper duiken voor vis en als ze inktvis willen eten moeten ze nog dieper duiken. Als de pinguïn op zoek is naar voedsel, duikt hij vaak meer dan 50 meter diep. Soms zelfs tot 250 meter diep. Dat is even diep als 80 (diepe)zwembaden op elkaar!
Helaas proeft het beest er maar weinig van. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat de pinguïntong maar twee van de vijf basissmaken proeft: zuur en zout. De hartige smaak umami, zoet en bitter zijn ze verloren.
Dat de pinguïns zulke goede zwemmers zijn, heeft echter nog meer redenen. Zo beschikken ze over hemoglobine met een uitzonderlijke structuur dat ook bij beperkte hoeveelheden zuurstof blijft functioneren. Bovendien zijn de botten zo gebouwd dat ze geen schade oplopen door verschillen in druk.
Hij duikt met gemak 500 meter diep en kan wel 22 minuten onder water blijven. Om weer op het vaste land te komen, springt hij vanuit het water bijna twee meter omhoog.