Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
Opladers van elektrische apparaten zoals smartphones en tablets kunnen behoorlijk brandgevaarlijk zijn. Ze raken namelijk snel oververhit. En kortsluiting ligt bij elk apparaat met een snoer sowieso op de loer. Het is daarom altijd uitkijken geblazen.
Maar hoe zit het nou met het opladen van elektrische apparaten? Zoals je hierboven leest is elk elektrisch apparaat een brandgevaar. Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus een gevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden.
Opladers kunnen wel eens vallen of zitten in tassen die op de grond worden gezet. De fijnmechanica in de oplader kan zomaar stuk gaan met kortsluiting en brand tot gevolg. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen.
En wat doen mensen: ze hangen onnadenkend weleens iets over of tegen een oplader die in brand kan vliegen. De kans dat er daardoor brand ontstaat is heel klein, stelt Baltus gerust: er zijn allerlei strenge Europese eisen aan onze apparaten, bijvoorbeeld over mechanismen die kortsluiting moeten voorkomen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Een laptop adapter kan warm worden bij gebruik. Dit is een normaal effect en een gevolg van de werking van de transformator in de adapter. De transformator zet de wisselspanning van het lichtnet om in gelijkspanning die de laptop nodig heeft.
Koop je de officiële lader voor je telefoon, dan is dat wel de veiligste optie. De NVWA raadt dit daarom ook aan. Maar de meeste laders die in Nederland in elektronicazaken en de betere webshops worden verkocht, hebben een CE-certificering en zijn gewoon veilig.
4. Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen. Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat.
Het piepen van een laptop adapter - of andere AC/DC adapters - kan in principe geen kwaad. Het is niet gevaarlijk en levert geen schade op voor de adapter zelf of voor de laptop. Wanneer de adapter in de loop der tijd steeds harder is gaan piepen, is het wel een teken dat de adapter versleten is.
Als je telefoon te lang aan de oplader ligt, kan deze oververhit raken. Wanneer je telefoon dan ook nog eens op bijvoorbeeld een deken of een kussen ligt, wat makkelijker vlam kan vatten, kan er snel brand ontstaan. Leg je smartphone tijdens het opladen dus níét in bed of op plaatsen die makkelijk vuur kunnen vatten.
Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer tussen de 1 en 2 watt. Op jaarbasis kan dit oplopen tot 17,52 kilowattuur. Volgens overstappen.nl kost een kilowattuur in september 2022 0,89 cent.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Een accubrand ontstaat niet zomaar. Vaak is de accu een keer gevallen en is daardoor een accucel binnenin beschadigd geraakt.Dan ontstaat er kortsluiting en raakt de accu tijdens het laden oververhit. Het probleem is dat je vaak niet aan de buitenkant ziet of er iets met de accu aan de hand is.
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.
Het gebruik van beschadigde kabels of opladers of het in een vochtige omgeving opladen van de iPhone kan leiden tot brand, een elektrische schok, lichamelijk letsel of schade aan de iPhone of andere eigendommen.
Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
Niet alleen kun je gezondheidsproblemen oplopen door te slapen met je telefoon naast je bed.Je raakt ook makkelijker afgeleid en kunt hierdoor last hebben van slaapproblemen (wat op de lange termijn ook weer schadelijk is voor je gezondheid).
Het weglaten van de opladers heeft volgens Apple tot doel de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens het bedrijf hebben consumenten al zoveel opladers, kabels en oordopjes in huis dat het beter voor het milieu is om ze niet langer mee te leveren.
in een aangesloten oplader zitten sowieso twee stroomkringen: die waar de stekker aan zit (230 V) en die waar je telefoonbatterij aan hangt (3-6 V meestal) .in wat ouderwetsere laders (die zwaardere) zit nog een transformator. Daar voel je al heel duidelijk dat dat ding (meestal) warm blijft in het stopcontact.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
Vaak wordt de telefoon heet omdat de batterij gewoon te hard moet werken. Als u kunt voelen dat de hitte vanaf de achterkant van de telefoon komt, is het waarschijnlijk de batterij. Moderne smartphones maken gebruik van krachtige lithium-ionbatterijen die hitte afgeven terwijl ze elektriciteit genereren.
Naast het feit dat een transformator uit zichzelf aan slijtage onderhevig is, is een adapter ook kwetsbaar vanwege het gebruik. Als u vaak onderweg bent, krijgt de adapter regelmatig een stootje waardoor deze sneller defect raakt.