Het is niet verplicht een tuinafsluiting te plaatsen maar wanneer jouw buur meer privacy wenst of wil vermijden dat de hond steeds bij jou de tuin in loopt is een tuinafsluiting een must. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat iedere eigenaar het recht heeft om zijn/haar eigendom af te sluiten.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
Plaats jijzelf of je buur een omheining, dan kan dat op de scheidingslijn tussen de erven of op eigen grond. Komt de afsluiting precies op de grens, dan moeten jullie elk de helft van de kosten voor de aankoop, de bouw en het onderhoud betalen. Maar dan zijn jullie ook samen eigenaar van de omheining.
Antwoord. Een afsluiting plaatsen op de perceelgrens vereist de toestemming van uw buren. Indien uw buren hun toestemming weigeren, kunt u de afsluiting steeds plaatsen tot vlak tegen de perceelgrens. De afstand van 30 cm die thans aangehouden wordt is aldus niet vereist bij een omheining.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat iedere eigenaar het recht heeft om zijn/haar eigendom af te sluiten. Dat Burgerlijk Wetboek stelt ook dat in steden en voorsteden, iedereen zijn/haar buur kan verplichten om mee te dragen in de kosten van het plaatsen en herstellen van de afsluiting.
Je mag je volledige domein dus zonder omgevingsvergunning omringen met een open afsluiting van maximaal twee meter hoog. Gesloten afsluitingen tot een hoogte van één meter in de voortuin zijn eveneens toegelaten.
Definitie: De kadastrale grens (of erfgrens) is de grens tussen twee stukken grond op de kadastrale kaart en wordt bepaald door het Kadaster.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
U mag de schutting direct tegen de erfgrens plaatsen. Als u deze op de erfgrens wilt plaatsen bent u in ieder geval verplicht dit met de buren te bespreken. Beide partijen dienen dan de helft van de kosten te betalen. Zonder toestemming van de buren mag u geen schutting plaatsen.
Indien het bezit zonder titel 20 jaar of langer heeft geduurd, zonder dat de eigenaar hier tussentijds over heeft geklaagd, dan verjaart de vordering van de eigenaar strekkende tot beëindiging van het bezit. De eigenaar kan zijn grond niet meer opeisen en de bezitter wordt eigenaar.
De rol van de erfafscheiding
Wanneer deze precies op de erfgrens staat, dan is de schutting de verantwoordelijkheid van beide buren. Staat hij op de grond van één van beide? Dan is die buur er verantwoordelijk voor, als eigenaar van de grond.
Huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud aan tuinen, erven, opritten en erfafscheidingen, zodanig dat deze onroerende aanhorigheden een verzorgde indruk maken, waaronder: het vervangen van kapotte planken of segmenten van houten erfafscheidingen, het rechtzetten en recht houden van houten erfafscheidingen.
De goedkoopste tuinafsluiting is een groene afsluiting of een draadafsluiting. De prijzen liggenhier tussen de € 5 à € 10 per lopende meter. Een groen afsluiting, zoals een beukenhaag of taxushaag, heeft uiteraard wel nog jaarlijks 2 snoeibeurten nodig. Maar dat kost je uiteraard niets extra.
Open afsluitingen (van draad of draadgaas) kunt u zonder vergunning plaatsen tot 2 meter hoog. Het plaatsen van ieder ander type afsluiting of hekwerk is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden.
Je kan je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 15 euro per lopende meter voor de plaatsing van de afsluiting. Wil je een omheining laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis & vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen.
In de wet (artikel 5:62 lid 1 BW) staat dat een vrijstaande scheidsmuur, hek, schutting of heg, die geplaatst is op de erfgrens, gemeenschappelijk eigendom en mandelig is. Mandelig betekent dat de buren samen eigenaar zijn van de schutting of heg, omdat ze daarbij allebei belang hebben.
Voor het plaatsen van een schutting of andere erfafscheiding heeft u meestal geen vergunning nodig. Aan de voorkant van uw huis mag dan echter de schutting niet hoger dan één meter worden en aan de achterkant van uw huis is een schutting tot een hoogte van 2 meter vergunningsvrij.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
U mag de bomen, struiken en haag in uw tuin niet vlakbij het erf van uw buur planten. Volgens het Veldwetboek moeten hoogstammige bomen op (minstens) 2 meter van de scheidingslijn worden geplant. Laagstammige bomen en levende hagen mogen op 50 centimeter. Plaatselijke gebruiken kunnen hier echter van afwijken.
Beplanting mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, zeker als je je voortuin een mooie natuurlijke uitstraling wilt geven. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. De beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag zijn de meest gekozen opties.
Een draadafsluiting begroeid met klimop of een andere klimplant is een levende haag en moet je dus op minstens een halve meter van de perceelsgrens plaatsen. Ook als bomen een haag vormen, moeten ze aan de wettelijke afstand van 2 meter voldoen.