Een te strakke neusriem belemmert feitelijk de hele keten van beweging en het paard zal gaan compenseren om het op te lossen. Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het dus van groot belang dat je vanaf dag één, met zorg de neusriem vastmaakt.
Zonder neusriem dan? Je zou denken dat zonder neusriem rijden dan de oplossing zou zijn, maar het tegendeel is waar. Een neusriem geeft een hoofdstel en het bit juist stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat paarden juist stabieler bewegen met neusriem, dan zonder.
Bij een western hoofdstel rij je zonder neusriem. Dit geeft het paard veel bewegingsruimte en heeft het haast geen last van het hoofdstel. Als een paard een hoofdstel met neusriem gewend is, moet je het rijden zonder neusriem wel opbouwen. Je kunt ervoor kiezen eerst met een bosal te rijden.
Veelal wordt deze neusriem gebruikt om druk bovenop de neus en onder de kaken uit te oefenen waardoor bijvoorbeeld knarsetanden tegen gegaan wordt. Een paard zal zijn mond niet makkelijk openen bij deze neusriem door de druk die vrij komt op de neus en kaak bij openen van de mond.
De sperriem zorgt ervoor dat het bit stabieler blijft liggen. De sperriem is er niet voor bedoeld om zo strak aangesnoerd te worden dat het paard zijn mond niet meer open kan doen. Ook hier moet voldoende ruimte tussen zitten.
Als je de sperriem te strak aansnoert gaat het paard spanning opbouwen in de kaakspieren en kaakgewricht.En daardoor ontstaat er ook spanning in de eerste halswervel, de atlas.
De dubbele neusriem combineert een hoge en een lage neusriem.Hierdoor creëer je een gelijkmatige drukverdeling en meer comfort voor je paard. Het zorgt dus voor een stabiele ligging van het bit in de mond van je paard in combinatie met een hoge ligging van de Engelse neusriem.
Hoe hoog moet een neusriem? Bij een hoge neusriem is het belangrijk dat deze in ieder geval twee vingers onder het jukbeen ligt. Anders kan de neusriem belangrijke en gevoelige structuren van de schedel afknellen. Een lage neusriem mag weer niet te laag liggen.
Bij het Mexicaanse hoofdstel liggen de luchtwegen tevens mooi vrij, waardoor dit hoofdstel ook fijn gebruikt kan worden op de langere buitenritten. De Mexicaanse neusriem zit gekruist over de neus en heeft bij de kruising een pad op het neusbeen.
Een micklem hoofdstel is speciaal ontworpen naar de schedel van het paard. Dit houdt in dat gevoelige zenuwbanen en drukpunten worden ontlast. Hierdoor zorgt het micklem hoofdstel voor een hoog draagcomfort. Bij een bitloos hoofdstel wordt er meer druk uitgeoefend op de neus van het paard in plaats van in de mond.
Paarden zijn van nature claustrofobische dieren. Ze hebben problemen met opsluiting en daar is te strakke teugels een vorm van. Veel paarden lopen met hun hoofd omhoog als reactie op te strakke teugels of een niet comfortabel bit. Het paard ervaart dit als beperking en opsluiting.
Een hoofdstel zit goed bij je paard als deze niet schuift en beweegt als je aan het rijden bent. Tevens is het goed om te kijken of de neusriem twee vingers onder de jukbeenderen zit en het kopstuk niet over de oren naar voren schuift.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Eigenlijk bestaan er maar heel weinig echte moeilijke paarden. Meestal is er in een vroeg stadium iets mis gegaan, door de de mens meestal. Het paard is verkeerd beleerd, op een verkeerde manier en te snel zadelmak gemaakt, en vaak ook niet echt ingereden. Echt inrijden van een paard kost tussen de 500-800 uur!
Plaats op de weg
Als er een ruiterpad is, dan moet je dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, houd dan zo veel mogelijk rechts aan op de rijbaan, bij voorkeur in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt.
Kaakgewricht: zorg dat deze vrij ligt; Jukbeenderen: voorkom dat de bakstukken op de jukbeenderen en dicht bij het oog liggen en dat de infraorbitale holte vrij ligt; Neus: zorg dat de neusriem niet op het zwevende deel van het neusbot ligt; Kiezen: zorg dat het hoofdstel niet teveel tegen de kiezen drukt.
Een Mexicaans hoofdstel heeft een neusriem die kruislings rond de neus van het paard bevestigd wordt, net onder of op de jukbeenderen. Dit hoofdstel wordt vooral gebruikt voor springen en eventing. Het heeft namelijk een scherpe inwerking op het moment dat het paard de mond opent en geeft extra druk op de neus.
Wanneer een paard pijn heeft in de mond probeert jouw paard natuurlijk de pijn te ontzien. Een gevolg zou kunnen zijn dat ze de tong over het bit gooien. Je kan altijd zelf proberen om eens in de mond te kijken.
De gecombineerde neusriem
De lage neusriem, ook wel sperriem genoemd, gaat opensperren van de mond tegen en zorgt voor stabiliteit van het bit. Deze constructie is bedacht om de inwerking van een lage neusriem te behouden maar ook de optie tot bevestigen van een vaste martingaal te hebben.
Wij adviseren om je hoofdstel bij regelmatig gebruik minstens een keer per maand schoon te maken en in te vetten.
De speciale vorm van het kopstuk ontwijkt het kaakgewricht, waardoor het paard zijn onderkaak beter kan ontspannen. Het hoofdstel ontwijkt het jukbeen om schuurplekken te voorkomen. De keelriem is bij dit hoofdstel overbodig en dus weggelaten, waardoor de luchtpijp niet kan worden geblokkeerd of geïrriteerd.
Waarom is het Rambo Micklem hoofdstel bijzonder? Het Rambo Micklem hoofdstel is bijzonder, omdat het als een van de eerste hoofdstellen op de markt is ontworpen naar de schedel van het paard. Het biedt je paard meer comfort dan een standaard hoofdstel, omdat het drukpunten en zenuwbanen vrij laat.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.