De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Zonder genoeg muggenlarven zullen er steeds minder libellen, vissen en kikkers zijn. Muggen kunnen dan, omdat hun voortplanting snel gaat, steeds vaker als plaag voorkomen. Een typisch gevolg van het verslechterende evenwicht in het ecosysteem.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
Een volwassen mug leeft ongeveer één tot twee maanden. Gedurende deze tijd zal de mug moeten zien te overleven, voeden en zichzelf te reproduceren. Net als mensen en andere wezens hebben muggen energie nodig om zich voort te bewegen en in leven te blijven.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Enerzijds dienen ze als voedselbron voor allerlei dieren. De larven worden gegeten door waterkevers, libellenlarven, amfibieën en vissen. De volwassen dieren worden dan weer bejaagd door onder andere vleermuizen. Het verdwijnen van muggen betekent dus dat er minder voedsel is voor al deze soorten.
Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
De meeste muggen zitten in het noorden van Zweden, in Lapland. Aan de kust vind je minder muggen dan in het binnenland. Reisexpert Elsbeth: “In Nederland woonde ik aan het water en daar had ik altijd erg veel last van muggen. In Zweden is dat veel minder.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Alle planten en dieren hebben een functie in het grote geheel. Indien ze geen functie zouden hebben waren ze in de evolutie al lang verdwenen. Alles wat in het grote geheel niet voldoende functioneerd wordt vervangen door iets anders. Er is dus niets nutteloos.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Ongetwijfeld herkenbaar: je wordt geprikt door een mug, maar het dier is vervolgens nergens te bekennen. Dat blijkt te komen door een speciale techniek die muggen hebben. Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen.
Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen.
Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.