In Nederland is een kruisboog kopen toegestaan voor personen boven de 18 jaar. Er mag ook alleen mee worden geschoten op eigen terrein mits dat veilig kan. Bij vervoer over de weg mag de boog niet direct klaar zijn voor gebruik.
Kruisbogen zijn legaal, maar zoals u in de onderstaande dikgedrukte wetgedeeltes kunt lezen, vallen kruisbogen wel onder Categorie IV van de Wet Wapens en Munitie (artikel 2, lid 5). Dit betekent dat personen jonger dan 18 jaar geen kruisboog voorhanden mogen hebben (artikel 26, lid 5).
In Nederland is de aanschaf van een kruisboog of pistoolkruisboog legaal voor een ieder van 18 jaar of ouder. Je hebt hier dus geen vergunning voor nodig en er is ook geen sprake van registratie.
In Nederland is een handboog of pijl en boog legaal te bezitten. Een pijl en boog valt niet onder de wapenwet en mag door iedereen worden gekocht. Let wel op. Een handboog is geen speelgoed.
Aan het eind van de middeleeuwen kon een kruisboog een harnas doorboren op zo'n 200 meter afstand. Uit moderne experimenten met gereconstrueerde middeleeuwse kruisbogen blijkt dat het wapen een gemiddeld bereik van 350 tot 400 meter had.
Het bereik van een compound kruisboog is doorgaans groter dan een recurve kruisboog. Een recurve kruisboog is onderhoudsvrienelijker en makkelijker hanteerbaar dan een compound kruisboog. Als beginnen kun je wellicht beter starten met een recurve kruisboog.
Iedereen in Nederland mag een boog bezitten. Je mag alleen niet overal met een boog schieten. Boogschieten mag niet op openbaar terrein. Je mag wel op eigen terrein schieten zoals bijvoorbeeld in je achtertuin of op een afgeschermde locatie, mits het op een veilige manier kan.
Recurve jacht boog met pijlkoker. De boog is een trekwapen bedoeld om pijlen af te schieten .
Verboden wapenbezit straf
De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3, zoals een geweer, is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van € 45.000. Tot slot, de maximum straf voor het illegaal handelen in vuurwapens is 8 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 45.000.
Wapens van categorie IV
Maar sommige handelingen ermee zijn verboden, zoals het dragen ervan op de openbare weg. Het gaat bijvoorbeeld om: zwaarden. degens.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Een proeflidmaatschap kost 15 euro en houdt in dat je vier weken lang mag komen schieten. Dit zal dan gebeuren onder begeleiding van een trainer.
Dodelijk op een afstand van 10 meter. Via het internet zijn ook moderne kruisbogen van staal en aluminium te koop. Hun stalen pijlen halen een snelheid van 100 meter per seconde. Moderne kruisbogen, die doorgaans lichter en kleiner zijn, schieten enkele honderden meters ver.
Zwaardere recurve bogen boven de 50 lbs worden vooral voor de jacht gebruikt. Jagen met een kruisboog is in Nederland verboden. De trekkracht wordt bepaald door de boog uit te rekken tot precies 26,25 inch. Het gewicht wat er dan aan hangt, het aantal lbs, is dan de trekkracht van de boog.
Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen.
Bij het verlaten van de boog werd voor een pijl een aanvangssnelheid gemeten van ongeveer 210 km/h. Bij het schieten op een doel wordt de pijl afgeremd door de luchtweerstand en de gemiddelde snelheden waren: 25 meter 198 km/h.
De booglengte wordt gemeten vanaf de inkeping (daar waar de pees de boog raakt) langs de buitenzijde en door de ziel van het middenstuk. De lengte varieert meestal van 62 tot 70 duim (inch).
De oudste in Nederland gevonden boog was gemaakt van iepenhout en stamt ongeveer uit de periode 5500-5300 voor Chr. (Hardinxveld-Giessendam, opgraving 1997-98). In Engeland is een boog gevonden van ca. 3800 voor Christus.
De vermoedelijk oudste sporen van boogschieten zijn gevonden in Zuid-Afrika en wijzen erop dat de vroege moderne mens van de Middle Stone Age zich deze techniek rond 70.000-60.000 BP eigen had gemaakt.
Het wapen bestaat uit een boogstaaf (lijkend op een korte handboog), gemonteerd op een zuil, vaak met een kolf die lijkt op een geweerkolf en voorzien van een mechanisme om de pees vast te houden en een trekkermechanisme om deze te lossen waardoor de pijl wordt weggeschoten.
Kies een soepele tak, van ongeveer 1,5 – 2 cm dik. langer de tak hoe groter de boog. heel voorzichtig de schors van de tak. vast kan binden.
Beginners kiezen doorgaans voor een eendelige boog uit kunststof of hout, terwijl gevorderde boogschutters vaker gaan voor een demonteerbaar model uit composietmateriaal (staal, aluminium). De stijvere demonteerbare modellen zijn nauwkeuriger af te stellen en dus ideaal voor wedstrijden.