Het klokhuis van een appel bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels. Vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, omdat ze de stoelgang bevorderen en helpen bij het voorkomen van obstipatie. Ze dragen ook bij aan een langdurig verzadigd gevoel, wat weer kan helpen bij gewichtsbeheer.
Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem. Kersen-, pruimen- en perzikpitten bevatten hogere doses amygdaline. Als je echter per ongeluk een pit inslikt, is er over het algemeen geen risico dat er cyanide in je lichaam vrijkomt.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Dus ook het klokhuis, de schil, de pitten én het steeltje... Wie een appel volledig opeet, krijgt niet enkel meer vezels, maar ook tot wel tien keer meer bacteriën binnen.
Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Gemiddeld kan een persoon één tot twee appels per dag eten. Als u er meer eet, kunt u mogelijk gevaarlijke en oncomfortabele bijwerkingen ervaren .
Voor het meeste voordeel moet je de hele appel eten : ons lichaam heeft zowel de flavonoïden in de schil als de vezels in het vruchtvlees nodig – en dit is waarom…
Het klokhuis van een appel bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels. Vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, omdat ze de stoelgang bevorderen en helpen bij het voorkomen van obstipatie. Ze dragen ook bij aan een langdurig verzadigd gevoel, wat weer kan helpen bij gewichtsbeheer.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals 'fruit wordt slecht verteerd' en 'fruit gist of rot in de darmen'. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Zijn appelpitten gevaarlijk? Ja, dat kan, afhankelijk van hoeveel je er eet. Een verdwaalde appelpit hier en daar is geen reden tot bezorgdheid, maar het consumeren van grote hoeveelheden appelpitten brengt een risico op cyanidevergiftiging met zich mee .
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
De volgende keer dat u een appel eet, gooi dan het klokhuis niet weg! Dit binnenste gedeelte van de appel is rijk aan voedingsstoffen en gezonde darmbacteriën . Door dit te eten, ondersteunt u uw algehele darmgezondheid. Als u zich zorgen maakt over de appelpitten, is het waar dat deze een kleine hoeveelheid cyanide bevatten, wat giftig is.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
Er wordt vaak gezegd dat je de pitten van appels niet moet eten omdat ze het gif cyanide bevatten . Appelpitten bevatten inderdaad amygdaline, een chemische verbinding die bestaat uit suiker en cyanide. Eén gram appelpitten bevat ongeveer 0,6 mg cyanide, maar de dodelijke dosis cyanide begint bij meer dan 50 mg.
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Appels bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Vitamine C zorgt voor een betere opname van het mineraal ijzer uit de voeding. Dit bezorgt het lichaam energie en zorgt voor een goede weerstand. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
Appelzaden (en de zaden van verwante planten, zoals peren en kersen) bevatten amygdaline, een cyanogene glycoside die bestaat uit cyanide en suiker . Wanneer deze chemische stof in het spijsverteringsstelsel wordt gemetaboliseerd, wordt deze afgebroken tot het zeer giftige waterstofcyanide (HCN). Een dodelijke dosis HCN kan binnen enkele minuten doden.
Populair. Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.
Appels. Een klein onderzoek uit 2019 wees uit dat onder 40 deelnemers met een licht hoog cholesterolgehalte, het eten van twee appels per dag zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterolgehalte verlaagde . Het verlaagde ook de niveaus van triglyceriden, een type vet dat na een maaltijd in de bloedbaan terechtkomt.
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag. Mijn advies is om deze dag enkel te doen als je gaat starten met een dieet of meerdere kilo's wil afvallen.
Appels scoren relatief laag op zowel de glycemische index (GI) als de glycemische lading (GL) schaal, wat betekent dat ze een minimale stijging van de bloedsuikerspiegel zouden moeten veroorzaken (10). Appels hebben een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel en veroorzaken waarschijnlijk geen snelle pieken in de bloedsuikerspiegel, zelfs niet bij mensen met diabetes.
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis.