Een MRI-scan is de meest nauwkeurige non-invasieve onderzoeksmethode om ischias mee op te sporen. Een MRI-scan van de onderrugis dan ook de oplossing om de daadwerkelijke oorzaak van je klachten te vinden.
Pijnklachten zijn principieel niet zichtbaar. Met Röntgen, echo, MRI of andere beeldgevende onderzoeken maken we mogelijke oorzaken voor de pijnklachten, zoals een tumor, rughernia of een CVA, zichtbaar. Maar deze zichtbare veranderingen zijn niet bewijzend voor de pijnklachten.
Ischias varieert van een licht zeurende pijn in de bil tot hevig stekende pijn in de bil en het been. Ischias begint vaak in de onderrug en/of bil en wanneer de aandoening verergert, volgt uitstraling naar het been en soms ook naar de kuit en de tenen.
Een MRI is heel geschikt om zachte delen van uw rug te zien, zoals tussenwervelschijven, spieren en pezen. Ook veranderingen in de botten zijn goed te zien. Een MRI werkt met radiogolven en een sterke magneet. Met de radiogolven en een sterke magneet worden signalen in uw lichaam opgewekt.
Door de specifieke lokalisatie van de pijn kan een therapeut of arts nagaan op welk niveau van de wervelkolom er een irritatie of ontsteking voorkomt. Maar ook door het stellen van vragen in een intakegesprek (dit heet 'anamnese') kan men vaststellen of iemand ischias heeft.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Ischias is ernstige zenuwpijn waarbij behandeling lastig is. De pijn straalt vrijwel altijd in het been uit. Dat komt omdat de ischias zenuw onder druk is komen te staan, de nervus ischiadicus.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Ischialgie, in de volksmond ook weleens "sciatic" genoemd, is uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Een hernia in de lage rug kan zorgen voor irritatie van de ischiaszenuw. De ischias is de naam van de langste zenuw in het lichaam: de heupzenuw of grote beenzenuw.
Verder is het goed om te weten dat neurologen wel experts zijn in rughernia's maar geen specialisten zijn voor rugpijn. Bij een rughernia wordt een zenuwwortel beklemd, en is er vooral pijn in het been. Een rughernia betreft het zenuwstelsel en dus is een rughernia het terrein van de neuroloog.
Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of door een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt.
Het overige neurologisch onderzoek is normaal. Aanvullend onderzoek (MRI-LSWK, MRI bekken en EMG (spieronderzoek), toont een subtiel in omvang toegenomen linker musculus piriformis (diep liggende bilspier).
Hoe lang duurt ischias? ischialgie duurt meestal tussen de 6 en 12 weken. Om zo snel mogelijk van de ischias klachten af te zijn is het belangrijk dat je in beweging blijft. Vaak helpt het om contact op te nemen met een fysiotherapeut, deze kan je adviseren over wat je wel en juist niet moet doen.
Ook een verdoofd gevoel in de benen of voeten komt vaak voor. Wie lijdt aan ischias ervaart vrijwel altijd pijn. Soms is dit constant aanwezige pijn, soms betreft het flinke pijnscheuten tijdens staan of lopen. In extreme gevallen kan het zelfs zo zijn dat de pijn zo erg wordt dat lopen onmogelijk is.
Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit. Hierdoor kunnen één of meerdere zenuwen in de wervelkolom bekneld raken. Ischias is een vorm van zenuwpijn die ontstaat door irritatie of druk op de beenzenuw.
Het is belangrijk dat de ischiaspijn niet wordt verward met een hernia. Alleen een arts kan de juiste diagnose stellen. Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door een hernia zal massage geen uitkomst bieden. Massage kan wel op effectieve wijze verlichting bieden als de pijn wordt veroorzaakt door de spier de piriformis.
In de meeste gevallen gaat ischias vanzelf weer over binnen zes weken. Toch is het verstandig dat u naar de huisarts gaat, wanneer u ischiasklachten ervaart. De huisarts zal u waarschijnlijk aanraden om periodes van rust af te wisselen met speciale oefeningen voor de rug.
Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend. De pijn gaat vanzelf weer over. Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Je kunt het krijgen door een zwangerschap en bevalling en door zwaar tillen.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Gebieden waar geen water is, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn zwart op de scan.
Fysiotherapie kan namelijk een zeer goede uitkomst zijn als het gaat om klachten veroorzaakt door ischias. De fysiotherapeut zal er met name voor zorgen dat de rugspieren versterkt worden. Een juiste lichaamshouding en sterke en gezonde rugspieren zijn essentieel om irritatie van de ischiaszenuw te voorkomen.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline. Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus.