Valse profielen hebben meestal geen getagde foto's omdat ze niet in het echte leven bevriend zijn met anderen zoals op hun profiel. Heeft een profiel enkel een profielfoto of een foto alleen, dan check je best nog eens of er wel een echte persoon schuilt achter het profiel.
Bij een nepprofiel staat er vaak een aantrekkelijke dame of man op de profielfoto. Als u contact heeft met iemand van internet en twijfelt aan iemands bedoelingen, controleer de foto dan. Komt die voor op andere plaatsen op internet die niet horen bij die persoon?
Is dat het geval, dan krijg je een echtheidscertificaat in de vorm van een blauw vinkje. Dat vinkje is zichtbaar voor andere gebruikers en laat zien dat je echt bent wie je zegt te zijn. Of het op termijn mogelijk wordt om iedereen van een blauw vinkje te voorzien, blijft voorlopig onduidelijk.
Tegenstrijdigheden herkennen. Wees voorzichtig als er een verschil in leeftijd is, waarbij jij de oudere persoon bent. Criminelen op datingsites richten zich meestal op mensen die ouder zijn dan zij. Een mannelijke oplichter richt zich doorgaans op vrouwen van middelbare leeftijd, vijftigers of zestigers.
Wanneer je twijfelt over de influencer, ga dan eens door zijn of haar lijst met volgers heen. Als de volgers van influencers vaak geen profielfoto hebben, dan is dat een teken aan de wand. Tevens herken je fake followers aan het volgen van veel accounts die op hun beurt weinig tot geen volgers hebben.
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht.
Twijfel je aan de echtheid van een profielfoto dan kun je hier wat onderzoek naar doen. Fakers gebruiken vaak foto's van andere websites of social media profielen. Sla de afbeelding op (rechtermuisknop, klik vervolgens op 'Afbeelding Opslaan') en surf naar Google Images.
BedSwipe.com beweert gegarandeerd succes, met de hand gecontroleerde profielen, discreet en anoniem praten en gratis aanmelden. Je zou je moeten aanmelden als de vonken uit de relatie weg zijn en zo nieuw leven in je relatie te blazen.
Gebruikers van de dating-app Tinder zullen hun identiteit kunnen laten controleren, zodat anderen er zeker van zijn dat hun profiel echt is. Het krijgt dan een blauw vinkje, zoals dat bij bijvoorbeeld Instagram al het geval is. Tinder neemt de maatregel om valse profielen tegen te gaan.
Ze kunnen gestolen zijn van een model of gevonden zijn op het internet. Kijk ook of iemand foto's naar jouw verovering heeft doorgestuurd of dat hij of zij is getagd in foto's van anderen: als vrienden foto's uploaden van hen samen, is dat een goed teken dat deze mensen echt bestaan.
Een blauw vinkje op je Tinder-profiel betekent simpelweg dat de persoon in kwestie de catfishtest heeft gepasseerd. Het is een test waarin gekeken wordt of jij je als gebruiker niet voordoet als iemand anders. Dit wordt bepaald door middel van een verificatiesysteem dat gebaseerd is op foto's.
Er is sprake van datingfraude wanneer iemand een nieuwe liefde (m/v) leert kennen en vervolgens door hem of haar wordt opgelicht. In het contact, meestal gelegd via een datingsite of social media, doet de nieuwe liefde zich voor als iemand anders en probeert het slachtoffer op slinkse wijze geld afhandig te maken.
Er zijn een hoop verschillende benamingen voor een nepprofiel/nepaccount. Zo wordt het ook wel een catfish, faker en oplichter genoemd. Hoe je het ook wilt noemen, het komt op hetzelfde neer. Iemand gaat er met jou identiteit vandoor en dat is illegaal en strafbaar.
Respectvolle single mannen zijn op Lexa.nl te herkennen aan de Lexa Badge. Dankzij deze badge weet je als vrouw meteen met wie je te maken hebt. Zoek gewoon naar het roosje op hun profiel en je weet meteen of je te maken hebt met een oprechte single.
Het Lexa Badge Certificaat is een manier voor vrouwen om aan andere leden te laten zien dat jij je als man inderdaad netjes gedraagt. Wanneer ze een prettig contact met je hebben gehad kunnen ze dit aanvinken bij je profiel.
Het hartje
« Het was leuk! » gevolgd door alleen een hartje. ' betekent eigenlijk 'ik vind jou leuk'.
Scammen is een vorm van oplichterij. Hierbij probeert iemand je op basis van leugens zo ver te krijgen om een bedrag naar hem/haar over te maken. Als er een scammer op Direct Wonen actief is, herken je dit vaak hieraan: Allereerst zegt de aanbieder altijd dat hij of zij in het buitenland zit.
'Je gaat naar politie.nl en op de homepage heb je een knop naar internetoplichting: check de verkoper. Je kunt hier vier entiteiten controleren: e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer of de url van een webwinkel. ' Vervolgens krijg je te zien of de ingevulde gegevens bij de politie bekend zijn.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Zo moet je bij inschrijven bij de gemeente je bsn overleggen, welke dan aan je nieuwe adres wordt gekoppeld. Ook bij het kopen van een auto wordt het kenteken van die auto en jouw bsn aan elkaar gekoppeld. Aangezien de politie tot al die zaken toegang heeft, kunnen ze vrij snel al jou gegevens bij elkaar vinden.
Het artikel luidt: “Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.”