Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 m²/100m² afwaterende oppervlakte. Het buffervolume bedraagt minimaal 25 liter/m² afwaterende oppervlakte.
Infiltratieputten zijn buizen die verticaal in de grond geplaatst worden om regenwater in de bodem te laten zakken. De buis is open aan de onderzijde en heeft vaak ook sleuven aan de zijkanten waardoor het water kan wegstromen. Infiltratieputten worden ook wel zinkputten of zakputten genoemd.
Infiltratiekratten worden dikwijls onder een oprit of gazon geplaatst. Omdat de kratten uit een modulair systeem bestaan, zijn ze heel flexibel inzetbaar qua grootte en vorm. Dit betonnen reservoir dient vaak als overloop van een regenwaterput.
Echter, het infiltratiekrat is hol van binnen en kan dus meer water bergen. Een krat moet minimaal 30 centimeter onder het maaiveld zitten, anders kunnen ze kapot getrapt worden. Als erover gereden wordt, bijvoorbeeld onder een oprit, is de minimale diepte 50 cm.
Vang regenwater op in de grond voor duurzaam regenwaterbeheer. Regenwater infiltratie is het opvangen van regenwater in de grond, en niet in het riool. Hierdoor kan u regen verwerken op de plek waar het valt, en zo voorkomt het een te grote druk op het riool.
De infiltratieputten zijn rondom voorzien van gaten. Het waterdoorlatende vermogen via de perforaties is zo groot dat de infiltratiesnelheid alleen nog afhankelijk is van de mate waarin de bodem het water kan opnemen. Infiltratieputten tot 15.000 liter zijn standaard zonder bodem. Optioneel is een bodem wel mogelijk.
Grootte van het infiltratiekrat berekenen
30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Welk grind voor infiltratieput? Om te zorgen dat uw infiltratieput goed blijft functioneren tijdens hevige regenval, omringt u de put met 30 cm grof grind. Ook kunt u draineerzand gebruiken voor het omringen van de put.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
“Het maximum toegelaten volume is 10.000 liter. Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.120 euro, in kunststof is dat 2.360 euro. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.”
Tot 10 meter diepte mag je zelf boren. Moet je meer boren dan ben je verplicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Vanaf 10 meter mag je zelf niet meer boren. Voor een waterput moet meestal toch wel een gat geslagen worden tussen de 7 en 10 meter diep, soms nog veel dieper en dat is moeilijk zelf te doen.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.
Infiltreren kan op twee manieren. Bovengronds, door de verharde oppervlakte rondom je woning te beperken. Anderzijds ondergronds, met een infiltratiesysteem.
Een regenwaterinfiltratievoorziening is een constructie via welke regenwater kan infiltreren in de bodem. Infiltratievoorzieningen zijn in te delen in bovengrondse en ondergrondse voorzieningen.
Het infiltratiekrat wordt onder de grond geplaatst. De bovenkant van het infiltratiekrat moet minimaal 20 cm onder een tuin of terras liggen en 60 cm onder een oprit.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Graaf een zinkput minstens 6 m van het huis en zorg ervoor dat hij, zo mogelijk, onder het maaiveld ligt. Maak het gat voor de zinkput diep genoeg om er een laag aarde van 50cm op te kunnen aanbrengen. Bij gebruik van een oliedrum moeten bodem en deksel worden verwijderd.
Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan. Je mag 24u niet deelnemen aan het verkeer. Op de behandeldag en de dag nadien moet je niet werken.
Een kankercel zal proberen om omliggend weefsel te infiltreren. Ergens in het weefsel kan de cel dan vast komen te zitten en zo ontstaat er na een aantal delingen een klompje cellen; het prille begin van een tumor. Zonder voedingsstoffen en zuurstof zullen de kankercellen niet lang kunnen leven.
Een infiltratiekrat is een sterk waterdoorlatende box, waarin het regenwater wordt opgevangen en geleidelijk afgegeven aan de grond terwijl een Hydroblob een vast blok is welke water kan opnemen en langzaam afgeeft.