Dit plantje is niet giftig voor katten, huisdier of mens en dus helemaal veilig om neer te zetten! Zoals hierboven al vernoemd zijn Graslelies erg makkelijk te verzorgen. Hij wil het liefste twee keer per week een scheutje water, maar dit mag ook een keer vergeten worden.
Graslelie
Ook de Graslelie is een ideale plant voor als je huisdieren in huis hebt. Deze niet giftige plant kan je als hangplant in een pot hangen, maar ook gewoon in een mooie pot plaatsen op een plankje of kast.
De graslelie is volkomen veilig voor katten. ASPCA en Plantsome geven ook aan dat de graslelie niet giftig is voor katten en je deze gewoon in je woonkamer kan neer zetten. Laat je niet in de war raken door het lelie deel in het woord. Lelies zijn namelijk wel zeer giftig voor katten.
Het liefst staat de graslelie in een licht vochtige grond, maar zorg wel voor een goede afwatering, want hij wil zeker niet in het water staan. Dan loopt u het risico dat de wortels rotten. In de praktijk komt dit neer op zomers zo'n 2 á 3 keer in de week en 's winters 1 keer in de week water geven.
Je ziet de graslelie meestal met zijn wortels in de aarde, maar deze kamerplant kan ook op water groeien. Deze groeiwijze staat ook wel bekend als hydroponie.
Misschien kan het verstandig om de Graslelie eens te verpotten. Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.
Problemen: droge en bruine uiteinden van de bladeren wijzen op te droge lucht in de ruimte. Besproei de bladeren regelmatig. Bruine vlekken in het hart van plant daarentegen, wijzen op te veel water. Wanneer de bladeren hun glans verliezen, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan licht of meststof.
Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof.
In de zomer kan je de plant ook buiten plaatsen. Vermijd daarbij direct zonlicht. Laat de graslelie langzaam aan het zonlicht wennen om zo verbranding van de bladeren te vermijden.
De graslelie heeft smalle lange bladeren van 15 tot 46 centimeter lang. De plant zelf kan tot 60 centimeter hoog en evenveel centimeters in doorsnee worden. De plant vormt bloeistengels waaraan kleine vuilwitte bloempjes groeien.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Wat moet u doen als uw kat een giftige plant heeft gegeten? Als u ziet of vermoedt dat uw kat bladeren of andere delen van een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Verwijder daarnaast alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van uw kat.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
Het snoeien van de graslelie is niet moeilijk. Kijk naar de scheuten die groot zijn en die je wilt verwijderen. Volg de scheut helemaal naar de moederplant en knip deze weg. Deze scheuten of spinnen kan je gebruiken om te stekken.
Water geven
In lente en zomer wil de graslelie (Chlorophytum cosmosum) een of twee keer per week verwend worden met een scheutje water. In herfst en winter kan je dit waarschijnlijk terug brengen tot een keer per week. Graslelies hebben een soort bobbeltjes/zakjes in hun wortels, waarin ze wat water kunnen opslaan.
Melk bevat veel stoffen waar je planten zich beter van gaan voelen (zoals eiwitten en calcium). Ongeveer twee keer per maand je planten met wat aangelengde melk besproeien, kan ervoor zorgen dat je planten een stuk groener worden en meer gaan glanzen. Mix het met een beetje water en doe het in een plantenspuit.
De reden: de Graslelie is niet winterhard. Ze kunnen tegen wat kou, maar zodra de winter begint moet je de plant naar binnen halen. Dit gaat natuurlijk makkelijker als ze in een pot staat. Als de temperatuur daalt is dit niet direct een probleem, maar vorst wel.
Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, laat je de stengel aan de plant zitten. Want hier verschijnen de stekjes. Laat ze nog een tijdje aan de moederplant zitten, totdat je kleine wortels aan de stekjes ziet groeien. Als dat zover is, kun je de stekjes losknippen en in de grond zetten.
Is Graslelie Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Vogels, Konijnen, Paarden) De graslelie is niet giftig voor alle dieren. In het tuincentrum worden graslelies zelfs verkocht als 'snuffelgras' voor konijnen en andere knaagdieren. Voor katten word graslelie nog leuker: dit plantje heeft een hallucinogeen effect.
Geef jouw graslelie een goede start en plant hem in Kamerplanten Potgrond. De potgrond is geschikt voor groene kamerplanten en bevat voldoende voeding voor circa 60 dagen. Gebruik eventueel ook hydrokorrels die je op de bodem van de pot legt. Breng hier bovenop een verse laag potgrond aan.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.