Deze geeft mooi warm licht, maar heeft daarentegen een erg korte levensduur en zeer belastend voor het milieu. Gloeilampen hebben hierdoor dus indirect zeker invloed op onze gezondheid. De gloeilampen zijn tegenwoordig uit de handel genomen en daarom niet meer zo relevant.
Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Spaarlampen bevatten kwik
Spaarlampen bevatten een gemiddeld 4mg kwik (giftige stof). Wanneer een brandende spaarlamp stuk gaat oftewel breekt, komt er kwikdamp vrij in je woning. De vrijgekomen kwik verdampt bij kamertempratuur, het is dan mogelijk dat je deze kwikdamp tijdelijk inademt.
Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben. De exacte levensduur volgens de fabrikant staat altijd aangegeven in de specificaties. Gemiddeld verbruikt een lamp die alleen in de avond aangaat 1460 branduren. Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren.
Het kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikthermometer, -barometer, -bloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Kwik verdampt langzaam en hierbij komt een giftige damp vrij. Zorg ervoor dat het kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen.
TL- en spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik. Wanneer een brandende lamp breekt, komt er kwikdamp vrij in de woning. Bij een niet brandende lamp verspreidt kwik zich voornamelijk onder de vorm van druppeltjes. Deze druppeltjes verdampen geleidelijk bij kamertemperatuur.
Tekenen en symptomen
Gewone symptomen van kwikvergiftiging zijn onder meer perifere neuropathie zich voordoend als paresthesie (tintelingen) of jeuk, branderig gevoel of pijn, verkleuring van de huid (roze wangen, vingertoppen en tenen), oedeem (zwelling) en desquamatie (de dode huid laat los in lagen).
Halogeenlampen gaan namelijk gemiddeld maar 3500 branduren mee. Dat is dus maar liefst 10 keer minder vaak dan LED. Bij gloeilampen is dit verschil nog groter: deze lampen branden gemiddeld maar zo'n 1000 uur.
De gemiddelde gloeilamp kent een levensduur van 1000 branduren. Een led-lamp gaat dus ruim 30 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gloeilampen zeer regelmatig vervangen moeten worden. Halogeenlampen gaan al iets langer mee: zo'n 3500 branduren.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
LED verlichting bevat vrijwel geen giftige stoffen, tenzij de lampen echt tot stof vermalen worden. Dit zal je in de praktijk natuurlijk niet doen. Hierdoor kom je dus niet in aanraking met de stoffen die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.
Zorg ervoor dat je ook functionele verlichting hebt, zoals een staan lamp, voor als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen. Kies in de woonkamer bij sfeerverlichting ledlampen van 300-500 Lumen en bij functionele verlichting ledlampen van 500-700 Lumen.
Voor een normale gloeilamp wordt als beste compromis een stralingstemperatuur van circa 2500 graden Celsius (2800 kelvin) aangehouden, wat een levensduur geeft van circa 1000 uur. Bij een laagspanningshalogeenlamp wordt een stralingstemperatuur van circa 2900 °C (3200 K) aangehouden.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Alle gloeilampen worden gemaakt door elektrische excitatie van gloeidraad of gesloten gaslicht en zijn gemotiveerd om warmte te genereren, behalve het LED-lampje. en hitte zal de explosie van de lamp veroorzaken.
Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Bij een gloeilamp is het draadje zo dun en de stroom groot. Alle elektronen proberen door dat dunne draadje te gaan en omdat ze daarbij langs elkaar wrijven ontstaat er warmte. Dat draadje gaat door die hitte gloeien, daardoor straalt een lamp licht uit.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag.
Hoe hoger dat getal, hoe 'kouder' het licht. Een halogeenlamp heeft een lichtkleur van 3000K en produceert dus iets minder warm licht. Zoek je een led-lamp met ongeveer dezelfde lichtkleur als je oude lamp? Kies dan voor een led-lamp met een lichtkleur van 2700K (gloeilamp) of 3000K (halogeenlamp).
Natuurlijk koop je bij Praxis de bekende, eenvoudige standaard gloeilamp met de peervormige lamp en fitting in verschillende maten. Daarnaast heeft Praxis een grote keuze in diverse uitvoeringen gloeilampen.
Andere voorbeelden van voeding die helpt bij het uitscheiden van zware metalen zijn: Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
Bij langdurige blootstelling kan kwik zich opstapelen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel aantasten. Verder kan bij opname van kwik in het lichaam klachten als vermoeidheid, gebrek aan eetlust en maag- en darmklachten optreden. Daarnaast kan kwik de nieren aantasten.
Maar ook in bijvoorbeeld cola wordt gebruik gemaakt van kwik. Een kwikvergiftiging brengt symptomen met zich mee als schade aan het centraal zenuwstelsel en ernstige nierschade. Behandeling is dan ook nodig. Soms is een kwikvergiftiging dodelijk.