Wat is het verschil tussen freelance en zzp? Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. De betekenis van freelance en zzp is hetzelfde. U werkt voor verschillende opdrachtgevers.
Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK. Veel zzp'ers en freelancers schrijven zich in als eenmanszaak. Freelance en zzp verschillen volgens sommigen van elkaar, maar de wetgever en Belastingdienst maken geen onderscheid tussen beide.
5.1 Wat zijn inkomsten uit overig werk? Als u niet in loondienst werkt, maar wel geld verdient, bijvoorbeeld als freelancer of gastouder, moet u uw inkomsten daaruit ook aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Op deze inkomsten is geen loonheffing ingehouden. Wij noemen dit 'inkomsten uit overig werk'.
Zzp betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Het is iemand die niet in loondienst is bij een baas maar via zijn eigen bedrijf (vaak een eenmanszaak als rechtsvorm) opdrachten uitvoert en hiervoor betaald krijgt. Je hebt als zzp'er een eigen bedrijf maar je hebt geen werknemers onder je werken.
De zelfstandige ondernemer wordt zowel in België als in Nederland 'zzp'er' genoemd.
Het normale btw-tarief in België bedraagt 21 procent.Daarnaast bestaan er verlaagde tarieven van 12, 6, 1 en 0 procent. Vergeet niet dat de wetgeving een hele reeks uitzonderingen en bijzondere regelingen bevat! 21% op alle goederen en diensten welke onderworpen zijn aan de btw en die niet elders zijn opgesomd.
Buitenlandse onderdanen die zich in België als zelfstandige willen vestigen moeten over een beroepskaart beschikken en verschillende stappen ondernemen om hun beroep te kunnen uitoefenen. De gewesten zijn bevoegd voor die materie.
Een zzp'er is zelfstandig en bepaalt zelf hoe hij zijn opdrachten uitvoert. En of hij bijvoorbeeld iemand inhuurt om de werkzaamheden uit te voeren. Er bestaat geen gezagsrelatie met de opdrachtgever.
Bij een zzp'er is er meestal sprake van verschillende opdrachtgevers waarbij u krijgt betaald per opdracht. Een zzp'er zal dus niet zomaar op eigen initiatief te werk gaan, maar werkt altijd vanuit vraag in de vorm van opdrachten. Hoe meer opdrachten u als zzp'er uitvoert, hoe meer u verdient.
Als freelancer met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst uit je onderneming. Deze winst bepaal je door je zakelijke kosten excl. btw van je jaaromzet af te trekken. Je zou dit kunnen zien als een bruto inkomen, want je moet hier vervolgens nog inkomstenbelasting over betalen.
Er zijn geen regels voor werktijden en rusttijden voor u als zzp'er.
Nederland heeft 2 schijven binnen de inkomstenbelasting. Freelancers met een inkomen onder de €68.507,- per jaar betalen het laagtarief van 37,35%.Zzp'ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50% belasting.
Een btw-identificatienummer, ook wel btw-id genoemd, is vereist als je als freelancer aan de slag wilt. Dit nummer wordt namelijk onder andere benoemd op facturen en andere (zakelijke) documenten.
Naast een KvK-inschrijving is het ook belangrijk dat je een zakelijke bankrekening opent, een goed boekhoudprogramma kiest en je verzekeringen goed regelt. Hiermee kun je factureren, je administratie goed bijhouden, een pensioen opbouwen en ben je verzekerd tegen zaken als arbeidsongeschiktheid.
Een freelancer is in principe geen werknemer. U spreekt met een freelancer af welke vergoeding hij krijgt voor de werkzaamheden die hij voor uw bedrijf verricht. U hoeft dus geen loonheffing en sociale premies in te houden en af te dragen.
Als zelfstandige zonder personeel (zzp) kunt u vrij makkelijk uw onderneming starten. U moet wel een aantal zaken regelen. Zo moet u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Zzp'ers worden ook vaak freelancers genoemd.
Als zzp'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.
Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp'ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen.
Een opleiding of diploma is niet altijd nodig om een eigen bedrijf te starten. Bij de gereglementeerde beroepen (zoals bijvoorbeeld in de zorg, in het onderwijs of in de luchtvaart) is een diploma wel noodzakelijk. Toch is het handig om nog een (korte) opleiding of cursus te volgen.
De belastingdienst hanteert geen minimum aantal opdrachtgevers. Je mag het hele jaar voor 1 opdrachtgever werken, maar dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Is er wel sprake van een gezagsverhouding? Dan moet je meerdere opdrachtgevers per jaar hebben.
Als Nederlandse ZZP'er in België werken
Dan moet je je aanmelden bij Limosa.Dit is een online platform, dat jij verplicht moet gebruiken om te melden dat je een opdracht in België hebt. Dit doe je niet als je opdracht al begonnen is, maar voor de start van de ZZP-opdracht.
ðInkomstenbelasting
Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. Zzp'ers met een inkomen onder de €73.031betalen het laagtarief van 36,93 procent. Zzp'ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent.