Een fopspeen of duim kan vies zijn waardoor je kindje meer risico heeft spruw te krijgen. Volgens Nederlands onderzoek is er een verband tussen middenoorontsteking en het zuigen op een speen. Als je kindje hier vaak last van heeft, is het aan te raden zijn speentje af te nemen.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.
Een fopspeen heeft dus een duidelijke functie. Daarnaast kalmeert het je baby en biedt troost als je kindje verdrietig is. Een fopspeen helpt ook de zuigbehoefte naast borstvoeding en flesvoeding te bevredigen. Verder blijkt uit diverse onderzoeken dat het gebruik van een fopspeen helpt om wiegendood te voorkomen.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Gebruik van een fopspeen
Steek geen touwtje in de ventilatiegaten van het schild van de fopspeen. Die gaten voorkomen namelijk dat je kindje zou stikken wanneer het de volledige fopspeen in zijn of haar mond stopt.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Omdat een speen in het midden van de mond zit, is de kans op schade aan het gebit minder groot. Ook is een speentje zachter dan de duim, dus is er minder druk op tanden, kaken en het gehemelte.
Als oudere kindjes nog steeds een speen gebruiken kan dit nadelige effecten hebben. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of een overbeet ontstaan. Ook als uw kind nog een melkgebit heeft! Dit kan leiden tot problemen met de spraakontwikkeling.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Huilen is een belangrijke (en enige) manier waarop een baby zich kan uiten. Gemiddeld huilt een baby van twee weken oud 2 uur per dag. In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen. De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.
De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen. Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
De spenen van Hegen zijn uniek; ze zorgen voor een betere luchtcirculatie bij het geven van flesvoeding en voorkomen dat je baby te veel lucht binnenkrijgt. Met de speciale anti-koliek ventilatieopening in de speen heeft je baby duidelijk minder last van krampjes en gaat een boertje laten makkelijker.