De behandeling doet geen pijn. U wordt namelijk eerst goed verdoofd. Wanneer u niks meer voelt maakt de tandarts het tandvlees voorzichtig open en klapt het opzij of omhoog (de flap). Zo kan de tandarts het gebied onder het tandvlees goed reinigen.
Na de flap-operatie
De eerste dagen na een flap-operatie kan enige pijn en zwelling optreden. De pijn is met pijnstillers goed te bestrijden. Het geopereerde tandvlees dient tijdens de genezing zoveel mogelijk met rust te worden gelaten zodat u daar gedurende enkele weken geen mondhygiëne mag uitvoeren.
Bij een flap-operatie wordt onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt en opzijgeschoven. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen zijn dan goed zichtbaar en bereikbaar.
Instructie na parodontale flapoperatie
Vlak na de behandeling: de wang goed koud houden met b.v. ijsblokjes in een nat washandje of m.b.v. ice-pack. Niet aan de wond zuigen of met de tong langs de wond gaan. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u alles eten en drinken, het mag alleen niet te warm zijn.
Uw tandvlees zal eerst nog wat gevoelig aanvoelen. U kunt paracetamol nemen om de pijn te verlichten. Over het algemeen is het tandvlees na twee weken genezen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ingreep.
Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een uur. Post-operatieve controles vinden plaatst na 2, 8 en 12 weken. De behandeling geeft vaak een mooi resultaat met een stabiele en goede esthetische verbetering.
Als bij parodontitis de pockets erg diep zijn of niet goed bereikbaar, kan er tandplak en tandsteen achterblijven na een gebitsreiniging. Om deze diepe pockets toch goed te kunnen reinigen, kan de tandarts het tandvlees opklappen en het ontstoken weefsel verwijderen.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
De nawerkingen zijn meestal beperkt en kunnen bestaan uit een pijnlijke wond in de mond, enige zwelling en een bloeduitstorting in de wang. Deze klachten kunnen enkele dagen aanhouden. Soms verandert het gevoel in de boven- of onderlip. Meestal is dit tijdelijk maar in uitzonderlijke gevallen is het blijvend.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Twee weken na de ingreep
Eén tot twee weken na de flapoperatie worden de hechtingen – en eventueel het wondverband – verwijderd. Een week later is gewoonlijk de wond genezen.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Pijn na tandsteenverwijdering
Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig met een tandpasta voor gevoelige tanden. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Te denken valt aan: ondervoeding, pijn en zelfs sociaal isolement. Tevens kunnen slechte bacteriën via de bloedbaan in de rest van het lichaam terechtkomen en leiden tot allerlei ziekten, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, longontsteking of reuma.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Een veel voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is onjuist poetsen – wanneer je je tanden te agressief of niet correct poetst. Andere factoren kunnen ook tot terugtrekkend tandvlees leiden, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, roken, tandenknarsen of een niet goed uitgelijnde beet.
De tandheelkundige benaming voor teruggetrokken tandvlees is gingiva recessie. Gedurende het leven zal bij iedereen het tandvlees zich wel ergens terugtrekken. Dit kan heel vervelend zijn. Soms leidt het terugtrekken van het tandvlees er toe dat tanden of kiezen zelfs los komen te liggen.