De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
Hoe werkt een elektrische bbq? Je steekt de stekker van de bbq in het stopcontact, verstelt de temperatuurknop en vervolgens gaat het verwarmingselement warmte uitstralen.
De bak onder het element wordt gevuld met water, hier worden de vleesvetten in opgevangen. Dit zorgt voor vermindering van rook en geurtjes. Het krachtige verwarmingselement van 2000 watt zorgt ervoor dat de barbecue snel warm is en gereed voor gebruik. U kunt dus snel beginnen met barbecueën.
Tristar BQ-2816 Barbecue
De Tristal bbq is dan ook de beste elektrische bbq volgens de consumentenbond. De uitstekende robuste bbq heeft handige geïntegreerde handvatten en een extra lange snoer voor meer bewegingsruimte.
Gebruik je een elektrische barbecue? Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Wanneer je 1,5 uur grilt op vol vermogen, kost dat zo'n 3,3 kWh aan elektriciteit. Bij een barbecue op gas zal er 0,5 tot 1,2 kilogram gas nodig zijn bij een barbecuemaaltijd van 1,5 uur.
Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten (bijna) grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Elektrische barbecues verbruiken over het algemeen redelijk veel. Denk hierbij aan ongeveer 2000 watt. Om te weten hoeveel ampère de barbecue gebruikt, deel je het aantal wattages door 230.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
Je kunt op 2 manieren grillen met de plankjes: op directe of indirecte hitte. Bij de directe methode gaan je plankjes 1 tot enkele keren mee (afhankelijk van de dikte en houtsoort) en krijg je een intensere rooksmaak. Bij de indirecte methode gaan je plankjes langer mee, maar krijg je een mildere rooksmaak.
Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten. Heb je geen afgedekte plek en moet je toestel buiten blijven staan, kies dan zeker voor een kwalitatieve waterbestendige hoes en bewaar eventueel enkel het rooster toch op een droge plek.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
Met een draaispit voor Green Egg, braad je vlees al draaiend. Deze draaiende beweging maakt de spit automatisch met de elektrische motor. Door de draaiende beweging gaart je vlees zeer gelijkmatig. Dat is ideaal, want zo brandt je vlees niet aan én blijft het sappig.
De Pulse 2000 is een krachtige elektrische barbecue. Met een vermogen van 2200 Watt de krachtigste elektrische barbecue op de markt. Dit ding zou echt heet kunnen worden. Een temperatuur van 325 graden moet zelfs haalbaar zijn.
Open vuur is een niet van de buitenlucht afgeschermde warmtebron. Dus dat is o.a. een aansteker, kampvoor maar ook een barbecue of een gasbrandertje. Dus eigenlijk alles waarbij je het vlammetje kan zien.
Bijgerechten voor het bbq'en
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Houtskool(as) hoort bij het restafval. De as en overgebleven kolen van de barbecue mogen niet in de gft-container, omdat dit het composteerproces verstoort.
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
Dat komt doordat de laatste lettergreep net zo wordt uitgesproken als de letter q in het Engels. De gebruikelijke afkorting van het woord is om die reden ook bbq of BBQ (en begrijpelijkerwijs niet bbc of BBC); het bijbehorende werkwoord is ook bbq'en of BBQ'en.