Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
De eerste opbergmogelijkheid voor glaswerk in een keuken is natuurlijk de keukenkast. Een prima opbergmogelijkheid. Zorg dat je de glazen omgekeerd in de kast zet om stofvorming in het glas te voorkomen. Zet glazen liever niet in elkaar gestapeld weg om beschadigingen te voorkomen.
Er is daarentegen wel degelijk een antwoord op de vraag: de opening moet naar boven, sorry naar-beneden-mensen. De reden: de bovenkant, de rand van het glas is het zwakste deel en daardoor breekbaar. De kans op splinters of breuken wordt aanzienlijk vergroot de glazen met de rand op te bergen.
“Ook is het beter om ze niet in de buurt van de oven of het fornuis op te bergen. Zo gaan ze niet naar eten ruiken.” Daarom kun je wijnglazen het beste in een afgesloten kastje bewaren.
Multifocale glazen kunnen niet 'slecht' worden, maar toch is het aangewezen om uw multifocale glazen te vervangen na 3 tot 4 jaar. De reden hiervoor is dat de kwaliteit van uw zicht na die periode meestal wat afgenomen is.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Doordat het glas zo zacht is vanwege het lood wat er in zit, kan het kalk in het water 'in' het glas gaan zitten. Dit gebeurt niet alleen in de afwasmachine, maar ook bij het met de hand afwassen of wanneer je bloemen in een kristallen vaas hebt staan. Volgens Hélène moet je kristal altijd gelijk en goed afdrogen.
Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen. Als de glazen droog zijn, kan je ze opblinken met een zachte microvezeldoek.
Wanneer je de wijnglazen met de hand schoonmaakt, gebruik hiervoor dan lauwwarm water en een zachte spons. (geen schuurspons of afwasborstel, want dan krijg je krassen in je glas) Gebruik liever ook geen zeep. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, zorg er dan voor dat je een milde geurloze zeep gebruikt.
De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens.
Hang de kistjes aan de muur en zet je borden en schalen er op een speelse manier in. Dit zorgt voor een nonchalante uitstraling. Ook in de woonkamer kan je je servies opbergen door gebruik te maken van planken. Zo kan je het combineren met andere accessoires in dezelfde kleur of in dezelfde stijl.
Poleren gebeurt voornamelijk in de horeca. Het wordt gedaan om vetvlekken, watervlekken en kalkaanslag van glaswerk, borden of bestek te verwijderen.
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.