Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht. Darmspoelen is voor uw kind vervelend, maar niet pijnlijk. De behandelend arts bepaalt hoe vaak het darmspoelen moet plaatsvinden en met hoeveel water er gespoeld moet worden.
Effecten van een hoge darmspoeling.
Heeft u veel gifstoffen dan kunnen er reinigingsreacties optreden. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid, misse-lijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan energie, niezen, pukkels en hoesten zijn als gevolg van het in roulatie komen van toxines niet ongebruikelijk.
Complicaties Darmspoelen heeft in normale situaties weinig risico's. Darmspoelen is op lange termijn niet schadelijk voor de darmen.
Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen. Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
Er zijn verschillende medische redenen die het voorschrijven van een darmspoeling nodig maken: toedienen van medicatie (prednison; pentasa) bij chronische darmontsteking. ter voorbereiding van darmonderzoek of operatie. toedienen van medicatie voor aandoeningen elders (resonium bij hoog kalium)
Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht. Darmspoelen is voor uw kind vervelend, maar niet pijnlijk. De behandelend arts bepaalt hoe vaak het darmspoelen moet plaatsvinden en met hoeveel water er gespoeld moet worden. Het darmspoelen neemt ongeveer 30 minuten in beslag.
Door het water wordt er een reflex in de darm opgewekt die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus. Dit duurt ongeveer 60 minuten.
Darmspoelen is een manier om het probleem beheersbaar te maken en de kwaliteit van leven te verhogen. Het wordt alleen op indicatie voorgeschreven door een arts. Een gespecialiseerd verpleegkundige kan u hierbij begeleiden.
Het water wekt een reflex in de darm op die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus of stoma. Een gespoelde darm vangt de stoelgang van de volgende dag op, zonder ongewild verlies.
De basis suppletie bestaat uit twee producten en kosten ongeveer € 95,- , afhankelijk van het doel kan dit variëren.) Vanaf 2022 wordt deze behandeling niet meer vergoed door de zorgverzekering.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Darmspoelingen zorgen ervoor dat die aangekoekte resten langzaam los kunnen laten en je lichaam alsnog verlaten. Daardoor kunnen je darmen voedingsstoffen beter opnemen én draag je geen onnodige afvalstoffen met je mee.
Na het onderzoek kunt u last hebben van pijn, meestal als gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Deze klachten nemen meestal af als u de lucht laat ontsnappen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Wat mag u wel eten
Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
Volwassenen: 500 ml per spoeling bij stomadragers; 500 ml - 1500 ml bijspoelen via de anus of blindedarm stoma; Kinderen: afhankelijk van het lichaamsgewicht, wordt gerekend met ± 20 ml water per kilogram.
Darmspoelen is een behandeling om ontlastingsincontinentie te voorkomen. Deze aandoening komt vrij veel voor en heeft een erg negatief effect op de kwaliteit van leven van zorgvragers. Darmspoelen is een voorbehouden handeling. Zorg dat je als verpleegkundige goed weet waar je mee bezig bent en bekwaam te werk gaat.
Canule ingeknepen terugtrekken. Blijf na het toedienen even liggen totdat er aandrang ontstaat (dit duurt meestal ongeveer 10 minuten). Vervolgens gaat u naar de wc. Na gebruik kunt u de flacon weggooien.
Was uw handen altijd vóór en nádat u een klysma inbrengt. Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen. Schud het klysma goed.
Is uw kind nog niet zindelijk, dan moet u proberen om na het inbrengen van het klysma de billen 5 minuten tegen elkaar te houden. Zo loopt de vloeistof niet meteen uit de anus. Daarna kan uw kind met de luier rondlopen of gaan spelen. Na ± 15 minuten volgt de ontlasting.
Lukt dat niet, probeer het dan 2 of 3 uur na het avondeten. Neem je tijd voor het darmspoelen en zorg ervoor dat je een toilet ter beschikking hebt voor jezelf. Dit geeft ook meer rust. Zorg ervoor dat het water op lichaamstemperatuur is, dus rond de 37 graden.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Spoel niet te vaak, niet vaker dan 2 keer per maand. Anders verstoor je de darmflora en verhoog je de kans op infecties. De goede bacteriën zijn nodig voor een goed werkende spijsvertering en immuunsysteem.