Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
De smaak kan gaan van scherp tot mild, een beetje zoetig en zurig. Kruidig door de specerijen. Wordt klassiek gebruikt in een curry met rundsvlees en aardappelen, maar is ook heel lekker met lamsvlees.
Gele currypasta is over het algemeen vrij mild, dat ligt er natuurlijk aan hoe pittig je het zelf maakt. Samen met kip, vis of als vega-variant wordt deze curry het meest gegeten. Bekijk ons recept van gele curry met sugarsnaps en kikkererwten.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Het woord is een verbastering door de koloniale Engelsen van het Tamil woord kari, wat saus betekent. In Sri Lanka wordt nog steeds ieder saus-achtig gerecht een curry genoemd. In Thailand is curry een gerecht gekookt in kokosmelk met curry paste, een pasta gemaakt van gefermenteerde garnalen en diverse kruiden.
In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. In de curry-keuken draait het allemaal om experimenteren met smaken, ingrediënten en structuren. Het basis ingrediënt voor een curry is de curry paste.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Over het algemeen worden Thaise smaken geïnterpreteerd als 'sweet, sour en spicy'. In de Thaise keuken gebruikt men veel verse kruiden en smaakmakers, zoals koriander, gember, rode peper en limoen. Deze smaken komen terug in veel verschillende gerechten, zo ook in de curries.
Ingrediënten: tomatenpuree (35%), azijn, suiker, appelpuree, gemodificeerd zetmeel, zout, curry poeder (0,7%), specerijen(0,7%) (bevat mosterd), verdikkingsmiddelen: guarpitmeel, johannesbroodpitmeel.
Voor de Indiërs betekent curry `saus` of `jus`. Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas. Maar in de biologische variant heeft de lavas plaatsgemaakt voor kruidnagel en zit er helemaal geen mosterd in.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Je kunt van een waterige saus best een wat dikkere curry maken. Haal de deksel bijvoorbeeld van de pan en laat het geheel even inkoken. Of meng een eetlepel maizena met een eetlepel water, doe het bij de saus in de pan en kook nog even een paar minuutjes door. Je zult zien dat de saus al snel wat dikker wordt!
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af. Natuurlijk moet het wel in deze schotel passen. Een soepje met room is heerlijk, of een pittige curry met (extra) kokosmelk is ook een goede combi. Dus zuivelproducten kunnen het pittige effect verminderen.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Groene curry
Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. De curry is naast pittig lekker fris, omdat er ook nog verse koriander, limoenblad (kaffir) en Thaise basilicum doorheen gaat.