Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en heeft veel weg van een brommobiel. De Canta is in 1995 ontwikkeld door Waaijenberg in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Het is het enige voertuig in Nederland met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur waar geen rijbewijs voor nodig is.
Een Canta is een 45 km gehandicaptenvoertuig.
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig. In beginsel moet de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig wat sneller kan rijden dan 10 km/u minimaal 16 jaar oud te zijn.
Er zijn momenteel enkele grote brommobiel merken op de markt. Deze merken zijn Aixam, Ligier en Microcar. Naast deze grotere merken zijn er ook JDM, Chatenet en Bellier. Voor het rijden in een brommobiel is het AM rijbewijs nodig.
Dit is een bromfietsrijbewijs. Heeft u een B-rijbewijs, dan mag u ook met een brommobiel rijden. Voor een brommobiel heeft u een kenteken nodig, maar dit is niet het geval bij de Canta. Wel is het dragen van een gordel voor een brommobiel verplicht.
Voor een Canta gelden de volgende maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben. Dit wordt ook wel AM rijbewijs genoemd. Heb je nog een geldig motorrijbewijs, dan volstaat dat ook.
In Nederland gelden andere maximale afmetingen, zodat de Canta een breedte van 1.10 m heeft, een lengte van 2.50 m en een gewicht van 350 kilogram. Onder de piepkleine motorkap hangt een eencilindermotortje in V-opstelling met 160 cc die goed zijn voor een vermogen van 5,5 pk.
minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Prijzen zijn inclusief € 500,- kosten rijklaar maken, 750 km beurt, 1 jaar pechondersteuning onderweg en aflevering aan huis. Nieuwe Canta's worden geleverd met 12 maanden garantie. Prijzen zijn inclusief € 495,- kosten rijklaar maken en aflevering.
Een gehandicaptenvoertuig zoals een Canta vraagt u aan bij de Wmo Helpdesk. Bel gratis 0800 0643. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur.
Verkeersregels voor een Canta
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.
Soms horen we dat eigenaren van 45 km auto's hun brommobiel laten opvoeren. Dat wil zeggen: de auto kan harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wij adviseren om dit niet te doen. U bent dan namelijk niet verzekerd, waardoor u persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schade.
Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en heeft veel weg van een brommobiel. De Canta is in 1995 ontwikkeld door Waaijenberg in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Het is het enige voertuig in Nederland met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur waar geen rijbewijs voor nodig is.
Rijden zonder rijbewijs is bij wet verboden. Stapt u toch op een scooter, brom- of motorfiets zonder geldig rijbewijs, of kruipt u zonder hiervoor met goed gevolg examen afgelegd te hebben achter het stuur van een tractor of (vracht)auto, dan begaat u een overtreding.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
Met een 45 km auto moet u op de rijbaan rijden, want u volgt de regels voor personenauto's. U mag niet op het fietspad of een fietsstrook rijden. Met een brommobiel mag u wel op een rijbaan rijden die verboden is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur.
Voor sommige gemotoriseerde voertuigen heeft u geen rijbewijs nodig. Voorbeelden zijn sommige voortbewegingstoestellen, bepaalde twee- en driewielers, trage voertuigen en sommige voertuigen voor personen met een handicap. Bij de tweewielers hoeft u geen rijbewijs te halen voor de bromfiets klasse A.
Brommobiel: Een 45 km auto wordt ook vaak een brommobiel genoemd. In een 45 km auto mogen maximaal 2 personen en heeft u een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) of rijbewijs B (autorijbewijs) nodig. U mag met een 45 km auto op 50- en 80km wegen rijden en moet parkeren in parkeervakken (u mag dus NIET op het fietspad).
De vanafprijs van de Canta (Comfort) bedraagt 13.250 Euro, maar de Premium zet je minimaal 14.250 Euro terug. De elektromotor drijft de prijs nog verder op naar minimaal 15.250 Euro.
De canta is een invalidevoertuig met zitplaatsen voor 2 personen, echter zie ik regelmatig dat er 3 personen in zitten. Bijvoorbeeld dat er 1 kind achterin zonder dat deze ingericht is om daar te zitten.