Als ik een familielid of kennis in mijn auto laat rijden, is hij/zij dan verzekerd? Ja, u mag uw auto uitlenen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Uw auto is dan nog steeds verzekerd op basis van de autoverzekering die u zelf heeft afgesloten.
Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet.
Je mag als eigenaar zelf weten wie er in jouw auto rijdt. Iedereen die met jouw toestemming in je auto rijdt en aan de (wettelijke) verplichtingen voldoet om een auto te mogen besturen is dus verzekerd.
Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.
Een bestuurder van een auto moet het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren kunnen tonen. Die moeten worden meegegeven. Let op: het overschrijvingsbewijs hoeft niet meegegeven te worden. Je kunt bij gebruik in het buitenland aan de lener een machtiging meegeven.
Auto (uit)lenen of niet? Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van je auto. Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt.
Jazeker! Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
De regelmatige bestuurder van uw auto is de persoon die er meestal in rijdt. Meestal is dat dezelfde persoon als de verzekeringsnemer, maar het kan ook uw partner zijn. Of 1 van uw kinderen.
Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Iedereen die (met toestemming) in een verzekerde auto rijdt is in beginsel verzekerd onder de autoverzekering. Behalve wanner er sprake is van joyriding, verhuur, lener heeft geen rijbevoegdheid of langdurige uitleen.
Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
Wanneer je je auto uitleent, blijft de verzekering die je hebt afgesloten gewoon geldig.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Iedereen die in het bezit is van een in Nederland geldig rijbewijs, mag rijden in uw leaseauto. U moet hier echter wel toestemming voor hebben gegeven en u blijft zelf verantwoordelijk voor het voertuig.
Operational lease
Bij operational leasing is de verzekering in principe in handen van de leasemaatschappij. Niet alleen economisch, maar ook juridisch. Wat voor gevolgen heeft dit bij een eventueel ongeluk, vraag je je natuurlijk af. In principe hoef je zelf niets te doen bij een ongeluk.
Dat kan. Na het einde van het leasecontract kunt u de auto overnemen van de leasemaatschappij.
Wie krijgt de boete, de bestuurder of de eigenaar? In beginsel krijgt de eigenaar de boete wanneer het gaat om een overtreding die valt onder de Wet Mulder. Indien de eigenaar niet de bestuurder was, dan moet hij zelf de boete verhalen op de bestuurder. Gaat het om ernstigere vergrijpen, dan gelden er andere regels.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Eén van de kenmerken van de besloten vennootschap (BV) is dat het een afgescheiden vermogen heeft, waardoor de bestuurders in principe niet hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van hun onderneming. Daar zijn enkele uitzonderingen op. Die vallen onder wat we noemen bestuurdersaansprakelijkheid.
De tijdelijke autoverzekering is 1 of 15 dagen geldig. Wanneer je naar de keuring van de RDW moet, kun je de 1-daagse verzekering afsluiten.
Verbod op 'recreatief nachtverblijf'
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
Aantal toegelaten passagiers in een auto
Wettelijk gezien mogen er maar zoveel personen in een auto vervoerd worden als er veilige zitplaatsen zijn, met andere woorden als er zitplaatsen met gordel zijn. Dit betreft een overtreding van de derde graad. U riskeert een geldboete van 240 euro tot 4.000 euro.
Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder. Verzekeraars kijken dus alsnog naar jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren.