Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is, blijft hij dat veel langer dan andere staalsoorten. Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur, zo verbruik je ook minder energie.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Ze waren geliefd vanwege de duurzaamheid van het materiaal. Aan dat materiaal kun je een gietijzeren pan overigens goed herkennen. Wanneer je een pan van gietijzer in je handen hebt, zul je merken dat deze flink zwaarder is.Ook is het materiaal een stuk ruwer in vergelijking met een gewoon aluminium koekenpannetje.
Gietijzeren pan seasonen
Je kunt de pan dus niet uit de winkel direct gebruiken om mee te bakken. Dan blijft je gerecht aan de pan plakken. Een gietijzeren pan heeft namelijk een laagje olie nodig. Hoe vaker je 'm gebruikt, hoe meer smaak er in je pan gaat zitten, wat weer in je gerecht terecht komt.
Aardappeltjes of en eitje bakken is geen probleem met deze pan.
Het goede nieuws is dat de meeste gietijzeren kookgereibedrijven hun koekenpannen inbranden voordat ze worden verkocht, zodat u direct een nieuwe pan uit de doos kunt gebruiken . Het is dit "inbranden"-proces dat de koekenpannen helpt een natuurlijk antiaanbakoppervlak te ontwikkelen.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Bij HEMA vind je bijvoorbeeld een braadpan van gietijzer met een matzwarte emaille coating. Een braadpan is ideaal om vlees, gevogelte en wild aan te braden op een hoge temperatuur. Daarna kan je gerecht in de pan op een laag vuur op het fornuis blijven sudderen.
Het beste kun je na elke wasbeurt een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het gehele oppervlak. Voor degene die dit teveel werk vindt zijn er ook gietijzeren koekenpannen te koop met een emaillen laag. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren.
Koken met zure voedingsmiddelen
Aardappelen, ui, allerlei groenten, vis, vlees. Allemaal goed! Na een aantal kookbeurten heb jij al weer een dikkere anti-aanbaklaag opgebouwd.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F) gedurende ongeveer een uur .
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
De conclusie? Het is veilig om tomaten- en wijnsauzen in gietijzer te koken , maar je moet de azijnachtige pansauzen bewaren voor roestvrijstalen pannen, of de azijn (of citrus) verdunnen met water of bouillon.
Gietijzer is een goed materiaal voor het maken van lang gegaarde gerechten zoals een stoofpan, soep of ovenschotels. En omdat de warmte lang in de pan blijft kunt u gietijzeren pannen ook in de winter gebruiken, boven een kampvuur, op gas en inductie.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
De beste braadpan voor gasfornuizen is een gietijzeren pan, zoals de Le Creuset of Staub, vanwege de uitstekende warmteverdeling en duurzaamheid. Deze pannen werken goed op gas, omdat ze gelijkmatig opwarmen en de hitte goed vasthouden voor een perfect bak- en braadresultaat.
Vlees en gevogelte bak je in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag of in een koekenpan zonder antiaanbaklaag. Wanneer je vlees rustig wilt aanbraden is een pan met een antiaanbaklaag aan te raden. Wil je het vlees juist dichtschroeien en snel laten aanbraden? Dan is een pan zonder antiaanbaklaag het meest geschikt.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er bijna geen warmte verlopen en gaat alle energie naar de pan.
Soms kunnen lagen kruiden van uw gietijzeren pan afbladderen. Dit kan gebeuren als lagen kruiden niet volledig aan het metaal zijn gehecht .
En nu, waar ik het meest sceptisch over was: de kruidenspray. Om het helemaal duidelijk te maken: dit is een spuitbus met pure koolzaadolie. Probeer geen antiaanbaksprays zoals Pam te gebruiken om je gietijzeren koekenpan te kruiden, want die bevatten andere ingrediënten die niet goed zijn voor je pan .
Een gietijzeren pan zonder coating is het gezondst om mee te koken. Over het algemeen zijn deze pannen voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag. Hier zijn geen schadelijke stoffen aan toegevoegd die vrijkomen bij het koken.
Als je een gietijzeren pan hebt met een laagje email, is baking soda de oplossing . Vul je pan met water, hoog genoeg om de verbrande of aangetaste plekken volledig onder te dompelen. Zet je brander op hoog en laat het water aan de kook komen. Giet er dan twee eetlepels baking soda bij.
Vul de pan met een dun laagje heet water en voeg hier een beetje baking soda aan toe.Laat de pan vervolgens een nacht staan en spoel het daarna schoon met water.
Als uw gietijzeren kookgerei roestplekken heeft, er dof uitziet of niet meer zo antiaanbakt als voorheen , is het tijd om de pan opnieuw in te branden.