Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben.
Een branddeken in huis hebben is niet verplicht, maar het is een goedkoop en efficiënt hebbeding dat levens kan redden. Een branddeken kan je bijna overal kopen, zowel online als in doe-het-zelfwinkels en huisraadwinkels.
Een blusdeken of een branddeken heeft als doel de zuurstoftoevoer tijdens een brand te stoppen. Door het bedekken van een vuur met een blusdeken kan er geen zuurstof meer bij de brand komen en wordt het vuur gedoofd. Ze worden meestal gemaakt van geweven glasvezel, voorzien van een brandwerende coating.
Voor het vervangen van een blusdeken is er een harde regel: vervang deze na gebruik. Ook al is dit slechts een paar weken na aanschaf. Wanneer de blusdeken is gebruikt, heeft deze zijn taak uitgevoerd.
De onderzochte blusdekens hebben zowel tekortkomingen in de constructie als in de gebruiksaanwijzingen. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlamvatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen.
Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt.
Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt. Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten.
Een goede branddeken bestaat uit materiaal dat niet of nauwelijks vlam kan vatten. Wanneer je de branddeken om het brandende voorwerp heen slaat, dan verdwijnt de zuurstof en daarmee de vlam.
Een blusdeken kan, naast het uitmaken van kleine branden, ook worden gebruikt om mensen te blussen. Leg het slachtoffer neer en wikkel deze vanaf de kin tot de voeten in met de blusdeken. Wrijf over de deken van boven naar beneden en koel het slachtoffer met water zodra de vlammen zijn gedoofd.
Wikkel het blusdeken van boven naar onder om de persoon heen
Je begint steeds met het wikkelen van het deken om de persoon van net onder het hoofd en zo naar beneden toe.
Een blusdeken is geschikt voor brandklasse A. Een blusdeken is alleen geschikt om in de allereerste seconden een brand te doven. Het is geen blusmiddel zoals een brandblusser of een brandslang.
Leg het blusdeken van boven naar beneden over iemand heen. Je wilt niet de vlammen naar het gezicht toe duwen. Zorg dat de persoon goed is ingepakt en sluit het deken goed aan, aan het lichaam zodat je de vlammen wegduwt. Laat het slachtoffer liggen en schakel indien nodig, medische hulp in.
Er zijn geen bepalingen die een specifieke plaats geven aan het branddeken. Aangezien er geen verplichting geldt, hang je het branddeken best zo dicht mogelijk bij het gevaar dat je wou bestrijden.
Een handig stokpaardje: gebruik alleen een blusdeken als de brand niet groter is dan een voetbal. Anders heeft u grover geschut nodig om te blussen en kunt u beter meteen de brandweer bellen.
Publieke gebouwen en werkplaatsen
Voor alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn – scholen, kantoren, winkels, restaurants, openbare gebouwen – is de wetgeving heel duidelijk: brandblusapparaten zijn verplicht, ook als er reeds brandhaspels aanwezig zijn.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
Voor gebruik in huis zijn schuimbrandblussers aan te bevelen boven poederbrandblussers. Schuimbrandblussers hebben als voordeel dat ze heel weinig nevenschade veroorzaken en dat schuim makkelijk zelf op te ruimen is na gebruik. Het nadeel is dat ze niet vorstbestendig zijn (maar ABF-schuimbrandblussers zijn dat wel!).
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel. Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
Poederblussers zijn niet geschikt om personen mee te blussen. Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen, oftewel vaste stoffen en vloei- stoffen. De blusser is gevuld met water en schuim, een substantie die voor een verkoe- lende werking zorgt.
Soorten poederblussers
Er bestaan BC-, ABC- en speciale D-poederblussers. Het poeder van een BC-brandblusser bestaat uit natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat. Het poeder van een ABC-poederblusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.