Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Bananenblad is niet giftig, maar wordt niet gegeten omdat de vezels moeilijk gekauwd en al even moeilijk verteerd kunnen worden.
Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
Je lieve dierenvriendjes kunnen hier veilig aan snuffelen want de pannenkoekenplant is niet giftig voor huisdieren.
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren, en een aantal van je planten hebben een grote aantrekkingskracht op je kleine vriend. Katten houden ervan om met de bladeren van planten te spelen en ze zelfs op te eten. Ze vinden het tevens leuk om in de aarde rondom de plant te graven.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Katten zijn gek op kattenkruid en op speeltjes met de geur ervan. Kattenkruid spray kan saaie plekken woest aantrekkelijk maken.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Je kunt je kat ook ontmoedigen om planten te eten door citroen- of sinaasappelschillen in de potten te leggen of de bladeren te besproeien met een verdund azijnmengsel of bitter aversieve spray voor huisdieren. Je vindt niet-giftige anti-huisdier sprays in de meeste dierenwinkels.
KattenSchrik bestaat uit weerbestendige kleikorrels met een sterke geur van lavendel waar katten niet van houden. De korrels zijn waterbestendig, maar na langdurige regenval neemt de geur af.
Het zorgt ervoor dat de kat extra vezels binnenkrijgt en kan helpen bij het uitbraken van haarballen. Het voordeel is ook dat het ze afleidt van andere planten in huis waar ze graag aan knagen en die mogelijk giftig kunnen zijn. Aan kattengras zit wel een klein risico.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Hoe vaak moet een Bananenplant water? Je Bananenplant water geven kun je het best tweemaal per week doen. Belangrijk is dat de potgrond niet uitdroogt. Voel daarom tweemaal per week met een vinger in de potgrond.
In de winter, als de verwarming aan gaat, kan droge lucht echt een probleem worden. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes of bakjes met water op de verwarming, en ga je door met besproeien.