In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, groeien bananen niet aan een boom maar aan een plant, die feitelijk een kruid is.
Maar volgens de tuinbouwkundige worden bananen echter gezien tot groentesoort omdat in principe de gehele plant eetbaar is. Bananen groeien niet aan een boom maar aan een plant. De stam bestaat namelijk niet uit hout zoals bij een appelboom, maar uit lagen van bladeren. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een kruid.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente.Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Een banaan is een eenzaadlobbige plant uit het geslacht Musa, die veel in tropische landen gekweekt wordt om zijn eetbare, gele vruchten.
Musaceae , de bananenfamilie van planten (orde Zingiberales), bestaande uit 2 geslachten, Musa en Ensete, met ongeveer 50 soorten die inheems zijn in Afrika, Azië en Australië. De gewone banaan (M. sapientum) is een ondersoort van de weegbree (M. paradisiaca).
Botanisch gezien is een banaan zowel een bes als een vrucht . (Onthoud, als het een bes is, is het standaard ook een vrucht.) Dit is de deal: de bananenbloem bevat één vruchtbeginsel, dat uitgroeit tot een enkele banaan. De banaan heeft ook een enigszins zachte schil, sappig vruchtvlees en veel kleine zaadjes.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Antwoord op je vragen
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Botanische definitie
Vanuit botanisch standpunt is de tomaat een vrucht. Volgens de botanische definitie ontstaat fruit namelijk uit een bevruchte bloem, zoals bij tomaten het geval is. Groenten omvatten alle andere eetbare delen van een plant zoals stengels, bladeren of wortels - maar niet de vrucht.
Lief voor je darmen
Bananen zijn rijk aan elektrolyten, zoals kalium. Deze elektrolyten verlies je bij het zweten, maar ook bij gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken. Dat is vaak de reden waarom bananen vaak worden aangeraden als je last hebt van buikloop.
Rauwe banaan, ook wel groene banaan genoemd, is een veelzijdige en voedzame vrucht die vaak onopgemerkt blijft in de wereld van culinaire hoogstandjes. Terwijl de meeste mensen rijpe bananen eten, mogen de voordelen van het opnemen van rauwe bananen in uw dieet niet worden gemist.
Een appel is fruit, een bloemkool groente.
Hoewel alleen een banaan eten misschien niet ideaal is als ontbijt, kan het wel gezond zijn om er een te eten als onderdeel van een evenwichtig ontbijt. Een banaan van gemiddelde grootte bevat ongeveer 3 gram vezels, die de maaglediging vertragen en zo het volheidsgevoel en een regelmatige stoelgang bevorderen (1, 8).
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Avocado is een vruchtgroente. Het wordt bij de groente ingedeeld omdat het meestal als groente wordt gegeten. Avocado telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Ze worden beschouwd als een groente met weldadige eigenschappen. Ze bevatten zwavelverbindingen en organische zuren die diuretisch werken wanneer we de uien rauw consumeren. Een ander bestanddeel van de ui is quercetine, een belangrijk antioxidant.
Knolgewassen zijn groenten waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Deze verdikking kan voorkomen in de vorm van een knol, zoals bij knolselder, radijs en rode biet. In andere gevallen gaat het om een duidelijk verdikte wortel, zoals bij wortelen, schorseneren, pastinaak en rammenas.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Banaan werkt stoppend. Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.