De autoverzekering van de overledene blijft nog vijf weken geldig na het overlijden. Je hebt tot die tijd om te beslissen wat je met de auto doet. Uiteraard moet er in die vijf weken wel premie en wegenbelasting betaalt worden voor de auto.
Als de overledene een auto of een ander motorvoertuig had, moet de nummerplaat teruggestuurd worden naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Is uw partner overleden, dan kunt u de kentekenplaat overnemen als u getrouwd of wettelijk samenwonend was.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kenteken op uw naam laten zetten. Dit heet overschrijven. Bent u de partner van de overledene en wilt u de auto houden? Ook dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten.
De auto van de overledene is onderdeel van de erfenis en dus erven de erfgenamen gezamenlijk de auto. De erfgenamen zijn verplicht om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs over te schrijven op naam van één van de erfgenamen of een nieuwe eigenaar.
Degene die de uitvaartverzekering afsluit, ofwel de verzekeringnemer, mag de begunstigde aanwijzen. Deze persoon ontvangt het geld op zijn/haar rekening als de verzekeringnemer komt te overlijden. In de meeste gevallen wordt de partner of de kinderen aangewezen, maar dit is niet verplicht.
De verzekeringsnemer: de persoon die de verzekering afsluit en premie betaalt aan de verzekeraar. De verzekerde: de persoon die op de polis staat en wiens leven is verzekerd.
U hoeft niet aan ons door te geven dat iemand is overleden. Wij krijgen deze informatie van uw gemeente. Woonde de overledene buiten Nederland? Dan moet u deze informatie wel aan ons doorgeven.
Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Indien je een auto erft, ben jij de nieuwe eigenaar. Je kunt er dus mee doen wat je wilt… Althans, binnen de wettelijke kaders. Zo kun je de auto op jouw naam laten overschrijven óf op naam van iemand anders.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Een nabestaande die de DigiD-code kent, kan deze dus blijven gebruiken om in te loggen in MijnOverheid. Het gebruik van de DigiD van de overledene wordt oogluikend toegestaan. Pas als de code drie jaar lang niet is gebruikt, vervalt deze.
Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden. Zodat jij je kunt richten op de uitvaart.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.
Als je wegens overlijden de auto erft van je ouders en je wilt de schadevrije jaren overnemen, meld je dit bij de verzekeraar. Bij sommige autoverzekeraars is het mogelijk om de autoverzekering over te nemen. Bij andere verzekeraars is dit niet mogelijk. In dat geval neem je je eigen opgebouwde schadevrije jaren mee.
Wisselend beleid autoverzekeraars
Voorwaarde voor het overhevelen is vaak wel dat degene die de jaren krijgt (partner of het kind) regelmatige bestuurder is en op hetzelfde adres woont als de verzekerde. Vaak (behalve bij overlijden) moet de polishouder nu ook akkoord geven via een getekende 'afstandsverklaring'.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt ongeveer 8 maanden na de overlijdensdatum. Lukt dit niet? Dan kunt u uitstel aanvragen.