Het BIG-register registreert artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen in de bijbehorende registers.
Het BIG-register in het kort
Daarnaast mogen artsen, geregistreerd-mondhygiënisten, klinisch technologen, physician assistants, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundig specialisten zelfstandig voorbehouden handelingen uitvoeren die bij hun beroep horen. En de zorgverlener mag starten met een specialistenopleiding.
Controleren BIG-registratie zorgverleners
U kunt zoeken in het BIG-register. U zoekt dan op de naam van de zorgverlener of op BIG-nummer. Iedere BIG-geregistreerde zorgverlener heeft een uniek, persoonsgebonden BIG-nummer. U vraagt dit nummer aan uw zorgverlener.
Zolang u nog niet in het BIG-register staat ingeschreven, mag u in Nederland werken onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde zorgverlener of een zorgverlener die de opleidingstitel mag voeren. Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland.
Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week.
Injecties geven
Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants en verpleegkundig specialisten mogen injecteren. Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants, verpleegkundig specialisten en klinisch technologen mogen injecteren. Dit mogen zij binnen hun deskundigheidsgebied.
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren.
Na het ontvangen van een Erkenning van uw beroepskwalificaties is het aanvragen van BIG-registratie mogelijk. De kosten van een BIG-registratie zijn € 85,-. Voor uw BIG-registratie moet u ook bewijzen dat er geen sprake is van buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen of strafrechtelijke veroordelingen.
Met de toevoeging 'niet praktiserend' laat u zien dat u de opleiding tot arts heeft gevolgd. Tegelijkertijd voorkomt u dat derden de indruk krijgen dat u nog bevoegd bent. Daarnaast bent u na doorhaling in het BIG-register niet meer bevoegd om handelingen te verrichten die waren verbonden aan deze beroepstitel.
Artikel 14-specialismen
Voor vijf beroepen bestaan wettelijk erkende specialismen: apotheker, arts, gezondheidszorgpsycholoog, tandarts en verpleegkundige.De specialistenregisters worden gevoerd door de Specialisten Registratie Commissies (SRC's).
Je bent basisarts als je de opleiding geneeskunde hebt afgerond. Deze studie volg je aan een universiteit. De opleiding duurt zes jaar: je volgt eerst een driejarige bachelor en vervolgens een driejarige master. Na deze opleiding ben je officieel basisarts!
Een erkende zorgverlener die BIG geregistreerd is en onder de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) valt en geneeskundige handelingen verricht, heeft in Nederland volgens de wet de plicht om je te behandelen. Met de behandelplicht rust op zorgverleners een grote verantwoordelijkheid.
Van den Bergh: 'Bespreek dit dan met je werkgever. Deze heeft er baat bij dat je de herregistratie haalt en kan er misschien nu nog iets aan doen. Hij betaalt de aanvraag, maar ook de eventuele scholing die je moet volgen. En tijdens je bijscholing moet hij je een andere passende functie aanbieden.
Nee, inschrijving in het kwaliteitsregister is niet verplicht. Wel kan het zo zijn dat een werkgever of opdrachtgever dit van je vraagt.
Bent u eerder geregistreerd geweest in het BIG-register, maar bent u doorgehaald vanwege niet herregistreren? Dan kunt u opnieuw BIG-registratie aanvragen als dit nodig is. Hiervoor gelden de reguliere herregistratie-eisen van uw beroep op het gebied van werkervaring of scholing.
Artikel 36 van de Wet BIG regelt wie bepaalde handelingen mag verrichten en welke handelingen dat zijn. De regelingen gelden naast voor verpleegkundigen vooral voor artsen, tandartsen en verloskundigen.
De Wet BIG II regelt dat hbo-verpleegkundigen die na 2012 zijn afgestudeerd, zich mogen registreren als hoger opgeleid regieverpleegkundige. Alle inservice-, mbo- en hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun opleiding hebben afgerond, moeten weer terug naar de opleiding.
De Wet BIG gaat over de beroepen in de individuele gezondheidszorg. In de De Wet BIG(Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan onder meer regels en normen om patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners.
2. Het beschermen van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren in de individuele gezondheidszorg.
De Wet BIG introduceert een systeem van titelbescherming voor een beperkt aantal beroepsgroepen. Met het voeren van een beschermde titel maken beroepsbeoefenaren aan publiek en verzekeraars duidelijk op welk gebied zij daadwerkelijk deskundig zijn.
De verzorgende heeft niveau 2. Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.