Materiaal pannenEen goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten. Bovendien geleidt aluminium de warmte goed.
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat. Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.
Veel aluminium potten en pannen zijn voorzien van antiaanbak- of geanodiseerde oppervlakken om hun levensduur en corrosiebestendigheid te verbeteren. Aluminium kookgerei is geschikt voor een breed scala aan kookmethoden, van frituren en sauteren tot koken en bakken . Het kan worden gebruikt op fornuizen, in ovens en zelfs op grills.
Gifvrije pannen zijn beter voor jouw eigen gezondheid en die van jouw familie, want deze hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen. Bovendien zorgen ze voor een betere warmteverdeling.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
"Als je potten en pannen van glas of Pyrex, roestvrij staal kunt gebruiken of kopen, zijn dat gezondere keuzes voor langdurig/levenslang gebruik", vertelde Jim Perko, chef-kok bij het Center for Integrative & Lifestyle Medicine van de Cleveland Clinic, aan Health.
Hoge temperaturen hebben de neiging om aluminium pannen te verkleuren, en chefs zouden alleen zoveel warmte moeten gebruiken als nodig is om het gerecht te koken . Kook ook niet op fornuizen die breder zijn dan de bodem van de pan, omdat deze ook uw kookgerei kunnen verkleuren.
Het is snel op temperatuur en dat maakt alu-pannen, naast het gewicht, uitstekend geschikt voor lichtgewicht kampeerders. Nu tonen sommige onderzoeken al langer aan dat de inname van aluminium een verhoogde kans zou kunnen geven op ziektes als Alzheimer en dementie.
PFAS vrije pannen hebben een gietijzeren, keramische of geen baklaag. Hierdoor hebben de pannen geen schadelijke chemische stoffen en bak je gezonder.
Kwaliteit en prestaties
Action staat bekend om zijn kwaliteitsproducten, en de PFAS-vrije pannen vormen hierop geen uitzondering. Deze pannen bieden uitstekende kookprestaties met een gelijkmatige warmteverdeling en een anti-aanbaklaag die niet afbreekt. Dit maakt koken niet alleen makkelijker, maar ook plezieriger.
Gietijzer kan goed heet worden en is lekker om in te braden, maar het roest en kan de smaak beïnvloeden. Aluminium is licht en goedkoop, maar ook zacht en heeft invloed op de smaak en kleur van je gerecht.
Aluminium is een reactief metaal en wanneer het in aanraking komt met zure voedingsmiddelen zoals tomaten of citrusvruchten, kan het in uw maaltijden lekken . Hoewel experts de uitgeloogde hoeveelheid over het algemeen veilig achten, blijft langdurige blootstelling een hot topic. Zie het als het genieten van chocolade: heerlijk met mate, maar overdaad is niet verstandig.
Mocht je te veel aluminium binnenkrijgen, dan kan het zenuwstelsel en de botten worden aangetast. In het verleden is er ook een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Aluminium pan schoonmaken
Meng 1 eetlepel azijn of citroensap met 1 liter water. Maak genoeg van deze oplossing om de hele pan mee te vullen. Vul de pan met de oplossing, zet deze op het vuur en breng de oplossing aan de kook.
De voordelen van aluminium
Bovendien zijn er tegenwoordig aluminium pannen die volledig PFAS-vrij zijn, wat betekent dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën zoals Teflon. Hier zijn de belangrijkste voordelen van aluminium koekenpannen: ✅ Lichtgewicht: makkelijk te hanteren, zelfs bij langdurig koken.
Tijdens het koken kan het gebruik van versleten of gepitte aluminium potten en pannen aluminium gemakkelijker overbrengen naar voedsel . Bladgroenten en zure voedingsmiddelen, zoals tomaten en citrusproducten, absorberen het meeste aluminium uit kookgerei.
Een van de meest gezonde koekenpannen is een RVS koekenpan. Hier zit niks in met stoffen en is puur gemaakt van Roest vrij staal (RVS). Maar koken met de Proline 7 is niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Deze pannen komen standaard met meer dan 20 jaar garantie!
De hoeveelheid aluminium die onder normale kookomstandigheden in voedsel kan lekken, is minimaal en over het algemeen geen reden tot bezorgdheid . Echter, door basisveiligheidstips te volgen, zoals het gebruik van geanodiseerd kookgerei en het vermijden van langdurig contact met zure voedingsmiddelen, kunnen potentiële risico's verder worden verminderd.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Volgens de Alzheimer's Association dachten mensen dat het gebruik van aluminium in potten en pannen tot de ziekte van Alzheimer kon leiden. "Echter, studies hebben geen enkele rol voor aluminium bij het veroorzaken van Alzheimer kunnen bevestigen." Bovendien worden aluminium potten en pannen volgens de CDC niet als schadelijk beschouwd .
Koken in aluminium potten en pannen wordt over het algemeen als veilig beschouwd, vooral als u geanodiseerd aluminium keukengerei en apparatuur gebruikt en vermijdt om zeer zure gerechten gedurende lange tijd te koken . Er zijn echter een paar punten waarmee u rekening moet houden voordat u besluit om in een aluminium pan te koken.
Keramiek : Inderdaad het gezondste materiaal voor een koekenpan en ideaal als u delicate gerechten zoals eieren of vis kookt. Het antiaanbak- en gifvrije oppervlak maakt keramiek een must-have in uw keuken. Roestvrij staal: Gebruik het voor roerbakgerechten en het gelijkmatig koken van voedsel op hoge temperaturen zonder u zorgen te maken over het uitlekken van gifstoffen.
AMT. Onze AMT Gastroguss pannen worden de beste pannen ter wereld genoemd. Ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen. De pannen van AMT zijn voorzien van zwart gietaluminium en bestaan uit 5 lagen, met onder andere een revolutionaire antiaanbaklaag.
Een koekenpan is het beste voor individuele maaltijden, omdat het gelijkmatig koken en eenvoudig overbrengen naar borden mogelijk maakt. Voorraadpotten, braadpannen en antiaanbakpannen zijn minder ideaal voor het opdienen.