Het beste is om een eeltvijl te gebruiken met een grove en fijne schuurkant. Doe dit het liefst onder de douche, aangezien water het eelt zachter kan maken en het makkelijker maakt om te verwijderen. Daarbij is het dan ook minder pijnlijk. De kans dat uw huid kapot schuurt is erg klein.
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
Teveel eelt geeft extra druk op de huid onder het eelt, dit kan een brandende pijn veroorzaken. Eelt kan dermate veel druk geven op de onderliggende huid dat er een wond ontstaat. Zo'n wond is aan de buitenkant vaak niet goed te zien, maar wordt pas zichtbaar als het eelt is verwijderd.
Een (medisch) pedicure werkt hygiënisch (nitril handschoenen) en zal met de juiste instrumenten het eelt wegsnijden en/of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt gevoelloze huid is en de freesmachine veelal met water gekoeld wordt.
Behandeling. De eeltlaag kan vakkundig door ons worden weggehaald. Te veel eelt weghalen is schadelijk en zal meer aangroei veroorzaken. U kan zelf na een heet bad met een puimsteen de verweekte eeltlaag wegschuren.
Snijden of knippen aan eelt of likdoorns kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van verkeerd gereedschap is de kans op verwondingen groot. Wanneer u veel last heeft van eelt mag u dit wel voorzichtig wegvijlen, maar een bezoek aan de pedicure is wel aan te raden.
Oorzaken van eelt
Zoals aangegeven zijn druk en wrijving de grote boosdoeners. In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden. Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk.
Eelt is gemakkelijk te verwijderen door twee keer per week een voetenbad nemen.Laat de voeten vijf tot tien minuten weken. Hierdoor wordt het eelt zacht en is het gemakkelijk weg te scrubben, vijlen, raspen of snijden.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten.
De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen.
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beetje eelt op je voeten werkt beschermend en kan geen kwaad, maar overmatig eelt aan de voeten kan vervelende voetklachten veroorzaken. Een pedicure kan deze klachten wegnemen en je daarnaast adviseren over manieren om eeltvorming tegen te gaan.
Het is in beide gevallen van belang om je nagels regelmatig bij de pedicure te laten behandelen, zodat de producten of laserbehandelingen goed hun werk kunnen doen. Doet een pedicurebehandeling pijn? Nee, een pedicurebehandeling doet geen pijn.
Het eelt verdwijnt niet van het ene op het andere moment. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan het feit dat je niet 1 keer in de 6 weken naar de pedicure hoeft, maar 1 keer in de 7 weken.
Om eelt te verwijderen, kan je een dikke laag vaseline of een andere vettige crème of olie (trek hierbij wel even sokken over) aanbrengen . De volgende dag is het eelt niet weg, maar ze voelen een stuk zachter en aangenamer aan.
Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
Als de huid te droog en onvoldoende soepel is om te kunnen uitrekken, zal hij scheuren. Een wond in een eeltkloof is pijnlijk en kan gaan bloeden. Als op een klein deel van de huid eelt ontstaat, dan kan zich daar een pijnlijke likdoorn vormen.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
· Bij een likdoorn groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Doordat deze punt van eelt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten kunt u last hebben van een pijnlijke plek aan uw voet.
Vijl of rasp tot je bij de zachte huid bent en spoel ze vervolgens af met water en droog ze wederom goed af. Let op dat je niet te ver gaat en de 'goede' huid niet beschadigd. Daarnaast is het belangrijk om je voeten goed in te smeren met een voeten crème. Dit houdt de huid soepel en zacht en voorkomt pijnlijke kloven.
Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de huid, veroorzaakt door constante wrijving of druk. Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid. Eelt komt vooral voor op je handen en voeten.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Meng een kwart liter witte azijn met een kwart liter warm water. Vervolgens roer je de azijn en het water goed door elkaar. Hierna laat je je voetschimmel in azijn weken. Laat je schimmelvoeten zo'n 15 tot 20 minuten weken.