Het E-brood,
Eekhoorntjesbrood groeit in loof- en naaldbossen, vaak in de buurt van eiken, dennen of beuken. Je vindt het vooral in de herfst, maar soms ook al in de late zomer. Het groeit het liefst op een vochtige grond.
Hoewel we paddenstoelen op de groenteafdeling in de supermarkt kunnen vinden is het geen plant. Maar ook geen dier. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond of onder boomschors.
"Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen. Een oesterzwam levert tijdens één herfst verschillende kilo's op.
Eekhoorntjesbrood is een goed eetbare paddenstoel.
Waarom is eekhoorntjesbrood goed voor je gezondheid:
Ook folaat (vitamine B11) is goed vertegenwoordigd in deze smakelijke paddenstoel. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden.
Aardappelbovisten zijn giftig. Toch werden ze als eetbare paddenstoel ingezet en wel voor de truffel.
Er kan een laag groene, blauwe schimmel op de Eekhoorntjesbrood worst zitten. Deze schimmel kan geen kwaad en kan gewoon worden opgegeten. De schimmel zorgt voor de houdbaarheid van het product.
Eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie die overal in Europa voorkomt en een geliefd ingrediënt is in de keuken. Deze delicatesse, ook bekend als "porcini" in Italië, heeft een subtiele nootachtige smaak en wordt vaak gedroogd gebruikt, vooral in fondues of risotto.
Eekhoorntjesbrood heeft een licht tot donkerbruine kleur en kan tot wel dertig centimeter groot worden. Het groeit het beste op voedingsarme zandgrond in het oosten van Nederland, bijvoorbeeld onder eiken of beuken. In Drenthe of Overijssel ben je voor het vinden van eekhoorntjesbrood dus aan het juiste adres.
De Lion's Mane (Hericium erinaceus) is een prachtige roomwitte paddenstoel. Misschien is het zelfs wel de mooiste paddenstoel ter wereld. De paddenstoel is eenvoudig te herkennen: het heeft een volle bos sierlijke stengels die doen denken aan de manen van een leeuw. Lion's Mane kan ook prima gegeten worden.
De zwavelzwam is een opvallende verschijning die je op zowel levende loofbomen als rottende stronken kan zien. Hij is zeer gemakkelijk te herkennen aan zijn oranje tot felgele kleur die bij ouder worden volledig uitbleekt. Deze parasiet die na het doden van de boom verderleeft als saprofyt is een echte bruinrotter.
Alleen onder ideale omstandigheden (die verschillen per soort) groeien er ook echt paddenstoelen omhoog. Vaak is het een teken dat de grond goed veel voedingsstoffen bevat, heel soms kan het zijn dat je je grond iets te vochtig houdt. Tijd dus om de vochtigheid van de grond even te checken!
Smakelijke paddestoelen zijn bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood en cantharellen. En omdat ze geen giftige dubbelgangers hebben, zijn ze veilig om mee te beginnen.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Een cantharel heeft een duidelijke gele tot licht-oranje kleur en heeft een middelgrote voet en hoed. De paddenstoel is ongeveer tussen de 4 en 8 cm groot.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Hoe eekhoorntjesbrood herkennen? Hoewel er vier verschillende soorten zijn, bestaan er gemeenschappelijke kenmerken: hun vruchtvlees is wit en wordt alleen blauw als ze worden gesneden. Als je blauwachtige paddenstoelen vindt, wees dan voorzichtig: er bestaat een risico op toxiciteit.
Eekhoorntjesbrood is een boletensoort en behoort tot de buisjeszwammen. Ze zijn te herkennen aan de dicht op elkaar staande buisjes onder de hoed, die op een spons lijken.
De Satansboleet is de enige echte giftige boleet in Nederland, die je niet kunt eten. Een toepasselijke naam voor deze giftige paddenstoel. Hij is vrij gemakkelijk te herkennen door zijn vaag witte hoed en rode steel.
Porcini (eekhoorntjesbrood) drogen
Drogen is heel eenvoudig: snijd de porcini in dunne plakken van een paar millimeter dik (na het drogen wordt dat flinterdun) en leg ze op een rooster in de oven op 30°C te drogen. Na een kwartier kun je het beste een lepel tussen de deur steken zodat al het vocht er makkelijk uit kan.
Nee, je kunt deze plekken beter (ruim) wegsnijden. In de groene plekken zit de natuurlijke gifstof solanine, deze stof zit ook waar de uitlopers groeien. Deze stof kan bij een grote hoeveelheid verschillende klachten geven, waaronder koorts en buikpijn.
Sponszwam, Vliegenzwam, Elvenbankje, Zwavelkopje, Eekhoorntjesbrood… Heel Nederland geniet momenteel van de explosie van paddenstoelen. Kenners gaan uit hun dak, want de meest bijzondere soorten komen uit de grond.
De reuzenbovist kan met gemak 50 tot wel 80 centimeter in doorsnee worden. De bovist is goed eetbaar maar dan in de jonge vorm, stevig en wit. Hoe werkt dat het beste? Als je de bovist snijdt en je hoort een piepend geluid dan zit je goed.