Zoals hierboven als aangegeven zijn draadalgen eigenlijk dus waterplanten. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor uw vijvervissen. Het is alleen vaak niet zo mooi om een hele vijver vol draadalgen te hebben. Een beetje kan geen kwaad en is zelfs goed of natuurlijk.
In draadalgen kunnen vissen verstrikt raken en dood gaan, filters raken erdoor verstopt en u blíjft maar bezig met de draadalgen uit het water te verwijderen. Zweefalgen zorgen ervoor dat het vijverwater uit balans raakt en neemt zonlicht weg waardoor de vijverplanten afsterven.
an draadalg, is de waterkwaliteit vaak goed. Een belangrijk kenmerk bij draadalg is dan ook dat de vijver veelal kraakhelder is. Maar wat is dan het probleem van Draadalg? Esthetisch geeft draadalg een mindere aanblik, maar ook zorgt het voor 'zacht vijverwater'.
Door de grote hoeveelheid licht groeien je planten sneller en creëer je een grote vraag naar CO2 (en andere voedingsstoffen). Doordat je te weinig CO2 toevoegt, krijg je daaraan een tekort en ontstaat er draadalg; Er zijn te weinig voedingsstoffen in het water. Meestal CO2, maar soms ook NO3, PO4 en sporenelementen.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
grond- of regenwater met een te hoog gehalte aan fosfaten. te veel visvoer. te veel vissen, hun uitwerpselen vormen voedsel voor algen. te weinig vijverplanten en dus te veel voedsel voor de algen.
Opvallend is dat er bij problemen ook vaak sprake is van een kraakheldere vijver is. Voor ons als vijverspecialist is dat eigenlijk weer normaal. Draadalg leeft namelijk hoofdzakelijk van afval in uw vijver.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Draadalg: van sporen tot algen
Draadalg heeft voor zijn groei voedselrijk water nodig. In een vijver tref je dit aan, wanneer de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen bij hun groei. Daarnaast kan draadalg ook goed groeien in een vijver met een lage waterhardheid.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Zuurstofplanten
Het plaatsen van voldoende zuurstofplanten is essentieel om de groei van draadalgen tegen te gaan. Door de stof die deze planten uitscheiden, gaan zij de groei van draadalgen tegen.
Draadalgen kun je meestal makkelijk van zweefalg onderscheiden, door op het volgende te letten: Draadalg vormt slierten en plakkaten, die je uit de vijver kunt pakken. Het water in een vijver met draadalg is meestal wel helder. Zweefalg is een eencellige algsoort, die het vijverwater groen kleurt.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
Wat te doen tegen draadalg in je aquarium? Doelgericht draadalg bestrijden doe je op 2 manieren. Enerzijds door het CO2-tekort aan te pakken en voldoende voedingsstoffen toevoegen. Anderzijds door de verlichting af te stemmen op de hoeveelheid CO2 die je toevoegt.
Draadalg is familie van de groenwieren en bestaat uit lange lichtgroene draden die zich om aquariumplanten, kiemhout en stenen heen slingert. Draadalg verstikt je planten waardoor ze zullen afsterven.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Siamese algeneter wat moet u weten? De Siamese algeneter is een tropische vissoort die makkelijk is te verzorgen. Het is een tropische vis die alleen plantaardig voedsel eet. Algen worden vakkundig van platen, ruiten en bodem verwijderd.