Roodbaars wordt in verschillende vishandels als dorade aangeboden. Omwille van de mogelijke verwarring met de Franse 'daurade' (zeebrasem) is deze naam niet meer toegestaan. Tegenwoordig wordt hij ook wel schorpioenvis genoemd vanwege zijn giftige stekels die pijnlijke verwondingen kunnen veroorzaken.
Roodbaars werd vroeger als dorade in de vishandel verkocht, maar dat zorgde voor verwarring met de in Frankrijk gekende dauradesoorten, de zogenaamde zeebrasems. Nu mag de naam dorade enkel nog gebruikt worden voor zeebrasem.
Dorade is een witvis met vleessmaak en relatief weinig vet. De vis is goed te grillen, te bakken en te stoven.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
De roodbaars is een vis met lichtrode flanken en rug, de buik is roze en de kieuwdeksels zijn grijs van kleur. De vis kent vele benamingen, die meestal niet kloppen. Zo wordt roodbaars vaak ten onrechte 'dorade' genoemd, maar dat is echter een andere vissoort namelijk de zeebrasem.
Roodbaars is goed voor de gezondheid omdat het een vette vis is met de juiste vetten. Het eten van de roodbaars levert levertraan met veel vitamine A. Bij een bord met roodbaars wordt 5 procent aan gezond vet naar binnen gewerkt en 22 procent aan eiwit.
Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven. De dorade heeft een stevige, volle smaak. De dorade word veel gegeten door Antillianen en noord-afrikanen.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna. De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten.
De roodbaars eet voornamelijk haring en diepzeegarnalen. De smaak van de roodbaars word bepaald door wat hij eet, doordat de roodbaars voornamelijk haring eet, is hij erg smakelijk en vet. Veel mensen vinden dat de roodbaarsfilet een garnaal achtige smaak heeft, dit komt doordat de zeebaars ook diepzeegarnalen eet.
De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Uiteraard is de dorade gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor dorade is zeebaars.
De wilde dorade komt uit Frankrijk. Het is een mediterrane vis die eerst alleen veel zuidelijker voorkwam, maar nu steeds dichterbij komt. De huid hoeft er niet af wat veel mensen wel denken, sterker nog u kunt hem krokant bakken. Dat is verrukkelijk volgens Antoine!
Dorade Grise is een magere vis, waar de Dorade Rose en Royal mager tot matig vet zijn. De vis kenmerkt zich door een stevige, volle smaak. Alle soorten kunnen uitstekend gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.
Zalm bevat een vrij groot gehalte aan carotenoïden, deze stoffen geven een roze kleur aan het vlees, door chemische veranderingen bij het roken van vis verkleurt het oppervlak van gerookte vis naar oranje.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
De dorade (Sparus aurata), ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem, is lid van de Sparidae (zeebrasemachtige). Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid en ook nog steeds in Italië Orata genoemd, terwijl het in Spanje 'Dorade' is, leeft van nature in rotsachtige kustwateren.
500 gram (1 à 2 pers.) De vis weegt ca. 350 gram (1 pers.) Het vlees van de gekweekte dorade is vetter dan van de dorade rose.
De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker. Tips om verse vis te kopen: – Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol.
Dorade (100 g) bevat 85 calorieën.
Verse Dorade kopen kan nu bij uw onlinevismarkt. Deze vis wordt duurzaam gevangen en heeft hiermee een milieuvriendelijk afkomst. Dorade wordt gekweekt in Griekenland en direct naar de afslag gebracht. De vis wordt na vangst direct in vacuümpapier verpakt en gekoeld naar u verzonden.
Doradefilet bevat per 100 gram: 106 kcal, 18 gram eiwitten en slechts 4 gram onverzadigd vet.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Zeewolf, filet
De zeewolf heeft, behalve dat ze zeer smakelijk is, geen graten. Dus geen gefileer of gepeuter maar gewoon eten. De zeewolf is een stevige vis met een grote kop en zeer sterke kaken.