'Döner' betekent in het Turks 'draaiend'.Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we 'draaiend gegrild vlees'. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.
Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord 'shoarma' is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord 'çevirme', wat 'draaien' betekent.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Döner (kebab)
Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt. In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Kebab wordt vaak in combinatie gebruikt met het woord döner, döner kebab. Het is een vleesgerecht dat gemaakt wordt van lamsvlees. Oorspronkelijk komt kebab uit Turkije. Het lamsvlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal.
Döner kebab bestaat uit plakken gemarineerd vlees, die op een grote spies worden geregen en al ronddraaiend worden geroosterd. Het gare vlees wordt in dunne plakjes in een opengespleten pitabroodje geserveerd, met ui, sla, tomaat en yoghurtsaus.
De oorspronkelijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een staaf die belegd is met afwisselend een laagje gekruid kalfsvlees en een laagje vet. Een ander veel gebruikte vorm is ingevroren gekruid kalfsgehakt.
Döner kebab (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Adana kebab (Turkse spelling: adana kebabı, spreek uit: 'ah-dah-nah kuh-BAAB') is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent 'geroosterd vlees'; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Inmiddels is de kapsalon niet meer weg te denken uit het Nederlandse culinaire landschap en is hij ook al lang en breed over de landsgrenzen gesignaleerd, maar de caloriebom is toch echt zo Rotterdams als het maar zijn kan!
Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit. Friet, döner en kaas op één hoop: dat was het lievelingseten van Nathaniël Gomes, eigenaar van kapsalon Tati te Rotterdam. Als hij niet hoefde te knippen, wandelde hij even naar de shoarmazaak bij hem om de hoek om zijn favoriete snack te halen.
Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade en platte broodjes. De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip.
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
De uitvinder van het moderne broodje döner kebab is overleden. Kadir Nurman serveerde in 1972 in Berlijn de eerste broodjes döner. Inmiddels is het van oorsprong Turkse gerecht in heel Europa bekend en geliefd.
De döner kebab ontstond circa de 11de eeuw. Rondtrekkende nomaden in Anatolië, het latere Turkije, roosterden in die tijd hun vlees aan een spies boven het vuur. Door het horizontale spit rond te draaien gaarde het vlees aan alle kanten. Döner betekent dan ook letterlijk draaien.
Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein). Dit betekent dat men bij de slachting van het dier zich moet houden aan een aantal richtlijnen. Indien het vlees wordt gemarineerd zijn er verschillende marinades om het vlees zacht van textuur en pittig van smaak te maken.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Er zit 19,2 gram vet in 1 stuk (200 gram) broodje shoarma, waarvan 3,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.