De verhoogde productie van rode bloedcellen leidt tot een te hoog hematocriet- (Ht) en hemoglobulinegehalte (Hb). Het bloedvolume neemt toe en het bloed wordt dikker, zodat de bloedcirculatie door de kleinste bloedvaten wordt bemoeilijkt. Dit kan leiden tot zowel stolselvorming (trombose) als bloedingen.
Polycythemia vera is een zeldzame bloedziekte die wordt gekenmerkt door een woekering van bloedcellen door een fout in het beenmerg. De letterlijke vertaling is 'de ware ziekte met een teveel aan bloed'. Andere namen voor deze aandoening zijn: de ziekte van Vaquez-Osler.
De toegenomen bloeddikte maakt dat je een hoger risico loopt op klontervorming in de slagaders of aders, met als mogelijk gevolg een hartinfarct of beroerte. Andere verwikkelingen kunnen zijn: bloedingen, vermoeidheid, jeuk en misselijkheid.
Polycythemie ontwikkelt traag, maar kan ernstige complicaties geven. De vooruitzichten hangen daarom ook af van de aard van de klachten en de complicaties. Gemiddeld is de levensverwachting na diagnose 10 tot 20 jaar.
Zorgwekkende symptomen
Verder bloedingsneigingen; spontane bloedingen aan de neus, tandvlees, kleine rode puntjes op de onderbenen of spontane blauwe plekken zijn altijd een alarmteken.” Dat alarm kan overigens ook voor goedaardige bloedziekten gelden.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Polycythemia vera is een kwaadaardige bloedziekte. Daarom is er informatie over deze ziekte te vinden op kanker.nl. Over het algemeen wordt deze ziekte echter niet beschouwd als kanker.
Mensen met een zeer hoge hematocriet (polycythemie) hebben stroperiger (viskeus) bloed waardoor er meer risico's zijn op hart- en vaatziekten. Ook door uitdroging of een te sterke aanmaak van erytrocyten in het beenmerg kan een verhoogde hematocriet optreden.
Polycythaemia vera is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren. De behandeling is bij iedere persoon anders. Je krijgt altijd medicijnen tegen trombose (carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur) en aderlatingen om de hematocriet te verlagen.
Hoe lager de INR, hoe sneller uw bloed stolt. Er kunnen bloedstolsels ontstaan. Van nature is de INR-waarde 1. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor u antistollingsmedicijnen slikt liggen de streefwaarden in Nederland tussen de 2.0 en de 3.5.
Hemoglobine te hoog
Aderlating kan een oplossing zijn om je hemoglobine te verlagen. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid bloed afgenomen om het ijzergehalte in je bloed naar beneden te brengen. Deze medische ingreep wordt uitgevoerd door een ziekenhuis en kan alleen na overleg met je huisarts.
Polycythaemia vera (PV) of de ziekte van Vaquez-Osler is een chronische en voortschrijdende kwaadaardige aandoening van het bloed, waarbij de cellen in het beenmerg die de rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes vormen, te sterk groeien.
Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.
Voor de andere bloedverdunner zal, afhankelijk van uw risicoprofiel, besloten worden of de behandeling voortgezet wordt. Het kan dus zijn dat u na een jaar te horen krijgt dat u mag stoppen met één van de bloedverdunners. Dit is meestal het geval als u geen verhoogd risico heeft om opnieuw een hartinfarct te krijgen.
Pijnstillers als Aspirine, Ibuprofen en antistollingsmiddelen zoals Ascal, hebben net als alcohol een bloedverdunnende werking en brengen hierdoor gevaren op inwendige bloedingen met zich mee.
Verhoogd hematocriet wordt meestal veroorzaakt door uitdroging. Inname van voldoende vocht lost dit probleem meestal op. Een andere oorzaak van een hoog hematocriet kan de ziekte polycytemia vera zijn. Hierbij worden in het beenmerg te veel rode bloedcellen aangemaakt.
Te hoge hematocriet
De hematocriet is het percentage rode bloedcellen in de totale hoeveelheid bloed. Een hoge hematocrietwaarde is een aanwijzing voor polycytemie en kan ook een symptoom van polycythaemia vera zijn. Je huisarts verwijst je dan naar een internist(-oncoloog) of een hematoloog.
Hoe vaak komt polycythemia vera voor? PV is een zeldzame ziekte. Het komt naar schatting bij 1,5 tot 3 op de 100.000 mensen voor. Dit zijn vooral oudere patiënten, maar ook jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen.
Goedaardige bloedziekten
Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van een gebrekkige aanmaak van rode bloedcellen (aplastische anemie) of een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Tot de erfelijke aandoeningen behoort bijvoorbeeld Sikkelcelanemie en Thalassemie.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Om de diagnose te stellen kijken we naar het uiterlijk van de cellen en de samenstelling van de rest van het bloed. Ook doen we een speciaal onderzoek naar de herkomst van de cellen. Soms doen we ook een CT-scan (bij CLL) of een beenmergpunctie (altijd bij CML).
Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).