De diamanthaas is afkomstig uit het voorste deel van de rund, gelegen tussen de schouders. Het betreft geen spier die intensief wordt gebruikt, wat resulteert in een laag vetgehalte en een delicate textuur. Hierdoor is de diamanthaas even zacht en mals als de ossenhaas.
Diamanthaas is een zeer mals stuk vlees uit het schouderblad, bovenop de voorpoot van het rund. Dit kwaliteitsstuk wordt ook wel Jodenhaas genoemd. Dit heerlijke vlees bakt u het beste als een rood of rosé biefstuk om vervolgens te genieten van het meest malse stukje vlees uit de schouder.
Dit stuk rundvlees is een van de meest malse stukken vlees van het rund. Zo mals dat het bijna smelt op je tong! Qua vorm lijkt de diamanthaas erg op ossenhaas, maar qua structuur en malsheid zit er wel zeker verschil in. Doordat de spier in de schouder maar weinig werk verrichten, is het vlees alles behalve taai.
Bak de diamanthaas 3 min.voor rood vlees en 7-8 min.voor doorbakken.
Een diamanthaas, ook wel jodenhaas genoemd, is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig in ons land. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een ossenhaas is dit vlees een stuk voordeliger in de aanschaf, maar ben je daarnaast wel altijd verzekerd van een heerlijke malse biefstuk.
Ossenhaas is het meest malse en mooiste deel van het rund. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tournedos genoemd. Bereiding: bakken, per centimeter dikte bak je ongeveer 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees.
Een heerlijk stukje Hollandse diamanthaas, welke ook wel jodenhaas of jodenbiefstuk wordt genoemd. Dit stuk vlees komt uit de schouders van het rund. De biefstuk is fijndradig en heeft een sappige, karakteristieke smaak. Deze smakelijke steak heeft alleen wat peper en zout nodig en kan zo in de pan of op de BBQ.
Leg de diamanthaas in de pan en bak hem op hoog vuur rondom bruin. Draai vervolgens het gas op halve kracht en voeg roomboter toe in de pan. Vervolgens ongeveer 3 minuten, op laag vuur rustig laten braden. Laat de diamanthaas vervolgens 5 tot 10 minuten rusten, afhankelijk van de dikte.
Diamanthaas per 300-350 gram
Per hele diamanthaas van ca 300-350 gram. Prijs per kilo: 17 euro.
De diamanthaas is de biefstuk van het voorste gedeelte van het rund, de voorvoet. Het is ronder van vorm en lichter van kleur dan de longhaas en veel fijner van structuur. Heel mals, en niet zo intens van smaak. Diamanthaas wordt ook wel jodenhaas genoemd.
Diamanthaas is een relatief onbekend stuk vlees, maar heeft een rijke smaak en malsheid die vergelijkbaar is met duurdere snitten zoals entrecote of ribeye.
Mensen die het Joods-orthodoxe geloof aanhangen mogen volgens hun spijswetten geen vlees uit de achterbout van het rund eten. Dit komt voort uit het Bijbelse verhaal waar Jacob vocht met een engel.Bij deze worsteling raakt Jacobs heup door een aanraking ontwricht en blijft hij kreupel achter.
Diamanthaas is een soort kogelbiefstuk van het voorkwartier van een rund. Het is overigens vrij zeldzaam, want er zit maar weinig van dit soort vlees aan een koe. Het is het malste stuk van de voorvoet en het enige vlees wat Joodse mensen als biefstuk mochten eten, daarom wordt het ook wel “Jodenhaas” genoemd.
Rood vlees, zoals een diamanthaas of flat iron steak, varkensvlees, lamsvlees of geitenvlees, staat bekend om zijn rijke voedingswaarde. De rode kleur is te danken aan het hoge gehalte aan myoglobine, een eiwit dat zuurstof opslaat in de spiercellen.
Tournedos, ofwel biefstuk van de haas, is en mooie steak uit de ossenhaas. Dit is, naast de diamanthaas, het meest malse deel van het rund, omdat er geen vet en bindweefsel in zit. Tournedos is geen werkvlees en daarom heel zacht. Het komt uit de lende op de rug van het rund.
In de oven
Bestrooi beide kanten van het vlees met zout en peper. Verhit boter (⅔) en olie (⅓) in een koekenpan op hoog vuur. Leg het vlees in de pan en gril beide kanten 2 minuten. Haal het vlees uit de pan, leg het in een ovenschaal en zet het ongeveer een half uur in de oven.
Ze zijn beide malse stukken vlees afkomstig van het rund, maar hebben verschillende oorsprong. De diamanthaas komt uit het schouderblad van de voorpoot, terwijl de ossenhaas van het schouderblad van de achterpoot komt.
Leg de diamanthaas in de pan op hoog vuur.Bak deze zijde op hoge temperatuur ongeveer 3 minuten. Wil je een lekker korstje op het vlees? Ga er dan niet teveel mee spelen, het vlees laat vanzelf los van de bodem.
Bereiding
Wrijf de Diamanthaas in met de gehakte rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper. Verhit een pan op middelhoog vuur en vet in met de roomboter. Leg de schouderhaas in de pan en bak ongeveer 10-15 minuten, draai af en toe om als dat nodig is en voeg meer boter toe als de pan uitdroogt.
Laat de diamanthaas op kamertemperatuur komen. Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 275 °C. Bestrijk de diamanthaas met de arachideolie. Leg het vlees op de hete barbecue en gril 8-10 min.
Diamanthaas is een zacht mals stuk rundvlees dat uit de voorkant van het rund wordt gesneden tussen de schouders. Het vlees heeft minder gewerkt dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daarom een iets minder uitgesproken smaak. Wel is het goed mals.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg boter of olie toe. Bak het vlees 2-3 minuten aan elke kant voor een medium-rare steak. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor medium-rare is de kerntemperatuur ongeveer 54-57 graden Celsius.
Prijs Diamanthaas
Veel partijen verkopen Diamanthaas van de Black Angus koe. La Carna levert enkel Diamanthaas van het Simmentaler rund. Echt een bijzonder stuk rundvlees. De prijs die La Care vraagt voor een kilo diamanthaas is € 29,95.