Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
De biefstuk is gebakken en moet 5 tot 10 minuten rusten. Tijdens het rusten gaart de biefstuk dan nog even na. Om hem warm te houden wordt hij vaak in aluminiumfolie gewikkeld. En ja, dan blijft het vlees warm.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Voor een malse steak kun je zelfs een temperatuur van 42 °C aanhouden, maar het is niet gangbaar. Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Gril ingrediënten nooit te lang
Om een côte de boeuf of steak medium rare te grillen, gril je hem bijvoorbeeld 6 minuten per kant. Draai dan na ongeveer 3 minuten grillen het vlees een kwartslag om een mooie grilruit op het vlees te krijgen.
Thermapen is de beste quick read / steek kerntemperatuurmeter. De kerntemperatuurmeters van Thermapen behoren tot de beste van de wereld. Ze worden dan ook wereldwijd gebruikt door professionals, barbecueteams, chefs en noem maar op. De reden waarom deze zo populair zijn is omdat omdat het meest accuraat zijn.
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Rustende biefstuk
Snij je vlees direct aan, dan zouden de waardevolle sappen eruit spuiten. Rusten maakt de spieren weer ontspannen waardoor ze het sap beter vasthouden, althans – in het kort - volgens 'de druk-theorie'.
Resultaten voor kerntemperaturen van rund
Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten 'ontspannen' weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat. Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
De temperatuur in de Big Green Egg regelen is eigenlijk een samenspel tussen de luchtregelaar in de keramische basis en de rEGGulator op de keramische deksel. Met de luchtregelaar bepaal je grofweg het temperatuurbereik in de Big Green Egg, met name de bovengrens (de maximale temperatuur).
Hoe werkt de Big Green Egg? De Big Green Egg breng je op temperatuur door de rEGGulator boven en de luchtschuif onderin goed in te stellen. Hoe meer verse lucht er bij komt hoe heter de kolen worden. Met de luchtschuif onderin is het grootse temperatuurbereik in te stellen.
Als steak op de barbecue heeft een dooraderd stukje vlees de voorkeur. Hou je niet van die ruige stukken vlees dooraderd met vet en eet je liever een mager stuk steak neem dan een entrecote of T-bone. In het vlees zelf zit vrij weinig vet alleen rondom zit een vetrandje.
Big steak, medium rare. Grote biefstuk, medium gebakken.
Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Laat de steak 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.
Een kort gebakken steak: 'saignant' (Frans), 'medium-rare' (Engels) – twee minuten bakken per zijde. Bij een steak 'saignant' heeft het vlees langs de buitenkant een korstje. Echter de binnenkant van het vlees is nog mals en sappig. Het woord 'saignant' is afkomstig van het Franse woord bloeden.
Het meest gevraagd is medium met een kerntemperatuur van 60°C. Het vlees is dan aan de binnenkant mooi roze.
De kerntemperatuur van een ossenhaas is net als ieder ander stuk vlees. Het is afhankelijk van wat jezelf lekker vind. Zelf vinden wij ossenhaas het lekkerste als deze medium-rare wordt gebakken of gegrild. Het is echter zonde om zo'n mooi stuk vlees te bereiden op een hogere kerntemperatuur dan medium vinden wij.
Saignant: licht rood (55°C) À point: rosé (60°C) Cuit: bijna doorbakken (65°C) Bien cuit: goed doorbakken (70°C)